Četiri općinska službenika iz Ljubuškog ne žele izdati dokumentaciju o kriminalu načelnika Nevenka Barbarića

LJUBUŠKI – Četiri općinska službenika Tihomir Kvesić, Vjerica Vukojević, Ivica Boras i Ruža Bošnjak, međusobno se prepucavajući, ne žele, sukladno zakonskim propisima i svojom dogovornošću, izdati dokumentaciju, koja direktno predstavlja dokazni materijal o kriminalu načelnika Nevenka Barbarića, piše portal Ljubuski.net.

Za javnost je potrebno znati da se radi o višemilijunskom kriminalu na štetu općine Ljubuški u tzv. slučaju Nativa. Barbarić je prije nekoliko dana dao izjavu u Odjelu kriminalističke policije MUP-a ZHŽ na te okolnosti, ali sada postoji utemeljena sumnja da se navedeni dokazni materijal uništio, te da su drugi dokumenti (odluke), doživjele krivitvorenje nakon sjednice OV Ljubuški održane 17.11.2010. godine. Naime, u Službeni glasnik nije zavedeno obrazloženje donošenja Odluke o davanju suglasnosti da se podigne kredit za vraćanje općinskog zemljišta od tvrtke Nativa.

Rasprava na sjednici je zabilježena u zapisniku, te na audio snimci. Dokumentacija je javna. Odjel kriminalističke policije MUP-a ZHŽ je saslušao svjedoke, koji su potvrdili da je odluka bila jednoznačna, a to je da se podigne kredit za vraćanje zemljišta.

Nevenko Barbarić je nevraćanjem počinio kazneno djelo.

Od 2011. godine, pa do 2014. godine vođene su istražne radnje, koje su od strane inspektora MUP-a ZHŽ namještane. Barbarić je davao lažne iskaze, pa je tako e emisiji FTV-a kazao:

Kako se radi o teškim kriminalnim radnjama, protiv Barbarića je zatražena nova istraga s točnim zahtjevima prema Tužiteljstvu ZHŽ i MUP-u ZHŽ, te da se i navedeni dokazi izuzmu iz arhiva općine Ljubuški.

Općina je oštećena za višemilijunski iznos novca, a u tijeku je potpuna opstrukcija zakonskih propisa. Laganje javnosti Nevenka Barbarića je apsurdno, ako smatra da je u cijelom slučaju čist. Međutim, on je svjestan da je radio nezakonito, pa je pribjegao neistinama, zbog čega je takav njegov rad općinu Ljubuški zavio u crno, koristeći javni novac za privatni interes. Sa svojom lisnicom, ne bi upravljao na takav način.

Protiv Tihomira Kvesića, Vjerice Vukojevioć, Ivice Borasa i Ruže Bošnjak su podnijete kaznene prijave i uslijediti će istražni postupak. Zbog svih elemenata, koji upućuju da se radi o organiziranom kriminalu, o svemu će biti izvješteno Tužiteljstvo BiH i SIPA.

Bez obzira na predstojeće izbore, Ljubušaci moraju dobro razmisliti, hoće li razmišljati o svojoj budućnosti ili ulazimo u još dublji kriminal, kojeg godinama provodi Nevenko Barbarić.

Ljubuski.net