Poduzeće ‘Ceste FBiH’ dodijelilo je bez ikakvog postupka javnih nabavki poslove vrijedne 27,9 milijuna KM firmama koje rade na redovnom održavanju magistralnih puteva. Razlog je, službeno, to što im je novi tender stopiran zbog žalbe, a raspisali su ga nepuna dva mjeseca prije isteka 4-godišnjeg okvirnog sporazuma i očito nisu predvidjeli mogućnost da će netko uložiti žalbu, objavila je organizacija Transparency International BiH.

Kako se dodaje, čim se jedan od ponuđača žalio, ‘Ceste FBiH’ našle su se u situaciji da ne mogu vršiti redovno održavanje svih magistralnih puteva u svojoj nadležnosti. Zato su se obratili Vladi FBiH i od nje dobili odobrenje kršiti zakon, tj. bez ikakvog postupka sklopiti anekse ugovora s postojećim izvođačima, što je na kraju plaćeno 27,9 milijuna KM. Transparency International BiH pratio je taj postupak iz kojeg se vidi da su uvjeti bili diskriminatorni i da se ovaj ishod moglo očekivati. Da je Zakon na ovajnačin prekršen, ističe se, zaključio je i Ured za reviziju institucija FBiH koji je imao uvid u potpisane Anekse ugovora, a kojima je cijena održavanja dodatno uvećana za 1,1 milijun KM, koliko je koštala nabavka dodatnih količina soli. “Potpisani su aneksi ugovora kojima su se mijenjale pojedine odredbe ugovora, među ostalim i da je dio ugovora predračun za nabavku dodatnih količina soli za posipanje cesta. Navedeno nije sukladno Zakonu o javnim nabavkama BiH… Društvo nije pravodobno provodilo postupke javnih nabavki, što je dovelo do zaključenja ugovora o dodatnim radovima bez provođenja postupka javnih nabavki, kao i mijenjanja postojećih odredbi ugovora zaključenim aneksima. Vrijednost zaključenih ugovora s aneksima od 1.9.2018. do 30.06.2019. iznosi 27,996,115 KM, od čega se na nabavku soli odnosi 1,102,305 KM“, konstatira se, među ostalim, u Revizorskom izvješću.

Transparency International , nadalje, napominje da je kašnjenje s raspisivanjem natječajaa dovelo ‘Ceste FBiH’ u situaciju da mora prekršiti zakon jer je 4-godišnji okvirni sporazum sa svim izvođačima istjecao u rujnu 2018. godine. Tender je raspisan 6. srpnja 2018. a ponude su trebale biti otvorene 6. kolovoza, što znači da su bilo koja žalba i probijanje rokova automatski značili ugrožavanje redovnog održavanje puteva. Firma „I. Selimović“ d.o.o. uložila je žalbu 18. srpnja, a odluka da se ugovor dodijeli bez ikakvog tendera donesena je u tijeku žalbenog postupka, prije no je Ured za razmatranje žalbi BiH donio bilo kakvu odluku. Naime, Ured poništava taj tender tek 28. kolovoza, dok Vlada FBIH još 24. srpnja odobrava da se poslove dodijele postojećim izvođačima.

“Zbog svega se postavlja pitanje kako su Vlada FBiH i uprava ‘Cesta FBiH’ mogle znati kakva će biti odluka Ured za razmatranje žalbi, zašto se kašnjenjem u provođenju nabavke ugrozilo redovno održavanje puteva i zašto su milijuni dodijeljeni bez provođenja ikakvog postupka koje zakon predviđa u slučajevima kad je ugrožen javni interes. Ugovoreni su radovi za 12 lotova po dionicama s izvođačima koji su do tada održavali magistralne puteve, a te su firme radile 10 mjeseci dok nije okončan novi postupak“, ukazuje Transparency International BiH uz opasku da se u gotovo istoj situaciji ranije našlo i poduzeće ‘Putevi RS’ koje je, zbog obustave natječaja, nastavilo raditi s dotadašnjim izvođačima, a onda su na osnovu arbitraže izvršili plaćanje.

SirokiBrijeg.info