Centar za edukaciju vrši licenciranja vozača i nakon isteka ugovora, lažirali datume obuke

Još uvijek nije riješen problem tisuća vozača iz Bosne i Hercegovine koji traže da Vijeće ministara BiH ukine monopol širokobriješke škole „Centar za obrazovanje“, koja jedina u BiH verificira diplome za međunarodni promet, piše Patria.

Prvo su se pobunili vozači iz bh. entiteta Republika Srpska, a sada to isto traže i njihove kolege iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Srednja strukovna škola s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg trenutno jedina u zemlji ima ovlasti obavljati poslove stručnog osposobljavanja upravitelja i vozača u međunarodnom cestovnom prevozu. Usporedbe radi, na službenoj stranici Ministarstva prometa Republike Hrvatske navode se adrese čak 48 škola i firmi, koje provode program kvalificiranja za međunarodni promet i druge kvalifikacije.

Podsjećamo, Damir Hadžić, bivši ministar prometa i komunikacija BiH 2014. godine, potpisuje novi Pravilnik o uslovima i postupku izdavanja licence i kvalifikacijske kartice, a pripremali su ga ponovo Zoran Andrić, pomoćnik ministra, i Igor Pejić, tajnik Ministarstva. U ovom Praviniku se više i ne spominje javni poziv za izbor tijela koje će provoditi stručno osposobljavanje upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu.

Samo je u članu 29. Pravilnika navedeno da Ministarstvo izdaje stručnoj organizaciji odobrenje (na period od 5 godina) iz oblasti organizacije i provođenja ispita za upravitelja prevoza, periodično i stručno osposobljavanje i organizaciju i provođenje ispita u međunarodnom cestovnom prevozu, a da se njena prava i obaveze preciziraju Ugovorom.

Potpisanim Ugovorom o obavijanju poslova stručnog osposobljavanja upraviteija prevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prevozu potpisanom 05.01.2012. između Centra za obrazovanje i Ministarstva precizirano je da se Ugovor može i produžiti, ali u Pravilniku nema osnova za to.

– Ove godine je istekao predmetni Ugovor sa 05.01.2017. godine. Centar za obrazovanje trenutno nema ovlaštenje za obavljanje ovih poslova, ali su vozači i dalje u prilici da pristupaju ispitima za početno i stručno osposobljavanje koje organizira Centar za obrazovanje. Tako su ovi ispiti održavani i nakon isteka Ugovora, u toku siječnja 2017. godine, a 11.02. i u Tuzli, i 18.02. i u Banja Luci. Samo je bitno da vozači imaju svjedočanstvo o završenoj školi iz 2016. godine, a sve potvrde o stručnoj osposobljenosti se vozačima izdaju sa datumom 04.01.2017. na kojima je navedeno da je ispit kandidata održan 30.12.2016. godine – kaže naš izvor iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Kako u važećem Pravilniku iz 2014. godine, koji je potpisao Damir Hadžić ne postoji bilo koji član prema kojem bi se raspisao novi Javni poziv, Pejić i Andrić su pokušali sadašnjeg ministra Ismira Jusku nagovoriti da produži Ugovor sa Centrom, a na osnovu odredbe iz prethodno isteklog Ugovora.

– U tu svrhu je Pejić u dogovoru sa Mariofilom Ljubićem, isposlovao da na upit Ministarstva od Pravobraniteljstva BiH, dođe pozitivno mišljenje da se ovaj Ugovor može produžiti. Iako je ovo mišljenje Pravobraniteljstva BiH stiglo prije dvadesetak dana u Ministarstvo, Ugovor još uvijek nije potpisan – dodaje naš izvor.

Izvor novinske agencije Patria iz Vijeća ministara BiH objašnjava da Centar za obrazovanje ne samo da je unosan posao dobio pod sumnjivim okolnostima, već nisu vršili ni uplate u budžet Bosne i Hercegovine, iako su to imali obavezu uraditi, jer su posao dobili ‘po javnom ovlaštenju’. Jedna godišnja licenca za međunarodni cestovni prevoz košta između 500 i 700 KM. Dio od tog novca Centar za obrazovanje je trebao zadržati za sebe, a ostatak uplatiti u budžet Bosne i Hercegovine, ali to iz Centra nisu radili.

NAP.ba