Čemu služi ova “čudna igračka” za kojom su potpuno “poludjeli” klinci

Za početak, igračka koja munjevitom brzinom osvaja zemaljsku kuglu, a pitanje je trenutka kad će vas vaš klinac povući za rukav s upitom o nabavci njegovog primjerke, postoji već od devedesetih godina kada je osmišljena kao pomoćni alat u obrazovanju.

Fidget spinneri izvorno su dizajnirani kako bi pomogli učenicima s poremećajima pozornosti. Kako je CNN-u objasnila Elaine Taylor-Klaus, suosnivačica organizacije ImpactADHD koja pomaže djeci s poremećajima pažnje i njihovim roditeljima, kod nekih osoba s dijagnozom ADHD-a postoji potreba za stalnom simulacijom.

‘Tu pozadinsku potrebu za nekom kretnjom koja kod ovakvih osoba često ispliva u prvi plan, zadovoljava korištenje fidget spinnera što im omogućava da se lakše usredotoče na ono što im je važno’, kaže Taylor-Klaus.

Za primjer navodi prematanje olovki po rukama, presavijanje papira ili crtanje prilikom obavljanja različitih zadataka ili čak sudjelovanja na važnim sastancima, gdje fidget spinner može biti moćan alat.

‘Liječnik vam ne može propisati preokupaciju, ali psiholog bi nakon izvršene procjene mogao to navesti među preporukama’, kaže Taylor-Klaus.

Korisnost fidget spinnera posvjedočio je CNN-u na vlastitom iskustvu srednjoškolac Jaylon Rozier, koji ga je počeo koristiti mjesecima prije nego je postigao ovoliku popularnost.

Rozier ima epilepsiju i, kako kaže, lijekovi koje koristi kako bi je kontrolirao povećavaju njegovu potrebu za kretanjem.

Mišljenja da bi korištenjem fidget spinnera mogao ometati druge učenike za njega su neutemeljena, jer kako kaže, možete to činiti vrlo diskretno – vrteći ga u nedominantnoj ruci ispod stola dok nešto radite.

Na negativan stav prema ovom pomagalu kod svojih učitelja još nije naišao, a neki su ga čak i pitali gdje ga mogu nabaviti. No nije to u svim školama slučaj pa je sve više škola u kojima je nepoželjan.

Taylor-Klaus je svjesna problema koje mogu uzrokovati jer su vizualno vrlo podražajni, a mogu stvoriti i određenu buku, pa nisu baš idealni za učionice.

‘Problem nastaje kad djeca pobrkaju primarni i pozadinski fokus pa od korisnog alata naprave igračku’, kaže Taylor-Klaus, ali njihovo zabranjivanje u školama smatra neopravdanim.

Pa ipak, škole diljem SAD-a i Velike Britanije upozoravaju roditelje i djecu da ne koriste fidget spinnere, a jedna škola u Australiji potpuno ga je zabranila nakon što si je jedan učenik njime ozlijedio oko.

Uzrok tome možda možemo tražiti u moru videa koji su preplavili društvene medije, jer za razliku od pornoindustrije, koja prema analizi Inversea ne nudi gotovo ništa konkretno za najtraženiji pojam u svibnju, Youtuberi i korisnici društvenih mreža znali su iskoristiti trenutak popularnosti ove spravice.

No pored onih koje izvode manje ili više uspješne trikove, zabrinjavajući je broj onih koji su u stanju od korisne spravice napraviti opasno oružje i, srećom, isprobati ga na sebi.

No osim skupljača broja pregleda, svoje ruke zadovoljno trljaju i trgovci. Cindy O’Hara na policama svoje dvije trgovine u Atlanti fidget spinnere ima već 19 godina, no posljednjih dana za njima vlada prava pomama.

Dolaze u različitim varijantama, izrađeni od silikona, plastike ili metala, oslikani različitim uzorcima ili čak opremljeni LED diodama. Cijena im se kod kreće između 10 i 20 dolara i već je više puta rasprodala sve zalihe.

Popularnost mu ne opada ni unatoč velikim naporima nekih da zauvijek zaustave ovaj globalni trend.

tPortal.hr