Čarobni recept protiv masnih kuhinjskih pločica i fuga!

Kada si zadnji put očistila pločice ili kuhinjsku oblogu, pogotovo na području uz štednjak?

Imaš li i ti pločice (eng. backsplash) u svojoj kuhinji, oko štednjaka i između donjih i gornjih elemenata? Ili si se odlučila na nešto malo modernije? Bilo kako bilo, gotovo sigurno tom je prostoru potrebno jedno dobro i dubinsko čišćenje kako bi uklonila sve naznake prljavštine i masnoće.

Naravno, to ne ovisi samo o tome kad si zadnji put čistila spomenuti prostor, već i o ‘neredu’ koji napraviš svakog puta kada kuhaš te o samoj činjenici koliko često kuhaš. Stoga, evo nekoliko savjeta i uputa koji će ti pomoći u budućnosti.

Nikada ne podcjenjuj snagu sapuna i vode

Veoma mnogo stvari u tvojoj se kuhinji može očistiti sapunom, vodom i spužvom. Molekule sapuna su kako hidrofilne (vole vodu) tako i hidrofobne (mrze vodu), što ih čini savršeno pogodnima za razbijanje masnoća, čišćenje i ispiranje.

Tri obavezne stvari: ocat, soda bikarbona i limunov sok

Ovaj spoj ponekad bi mogao pločicama (a naročito fugama) pomoći kako ne bi bile samo čiste, već on vraća i prvobitni sjaj koji su imale. Ocat i limunov sok su prirodne kiseline, što ih čini dobrim u borbi protiv nakupina prljavštine. Soda bikarbona je lagano alkalna i kad ju kombiniraš s kiselim sastojcima to je čista znanstveno-fantastična čarolija za masne mrlje.

Ako primijetiš vlagu i plijesan, pokušaj s izbjeljivačem Mnogi izbjegavaju koristiti izbjeljivač u kuhinji, ali to je moćno sredstvo za čišćenje – i sigurno, sve dok ga rijediš po uputama. Stoga, ako otkriješ da ti se ispod masnoće još nalazi i plijesan, izbjeljivač i ostali preparati tvoj su najbolji prijatelj, prenosi The Kitchn.

Sada kada znaš teoriju, vrijeme je za praksu.

Kako očistiti masne pločice i fuge

Što će ti sve trebati:

-gumene
-rukavice
-spužva
-deterdžent za pranje posuđa
-čista krpa
-limun
-ocat
-soda bikarbona
-četkica za zube
-silikon.

Upute:

1.Upotrijebi nasapunanu spužvu za čišćenje pločica i fuga: Uz pomoć spužve namočene u toplu vodu sa sapunom kružnim pokretima očisti površinu od mrlja i same fuge.

2.Obriši pločicu i fuge čistom krpom: Uzmi vlažnu krpu za suđe i obriši pločice i fuge od ostataka sapuna.

3.Napravi pastu od limunovog soka, octa i sode bikarbone: Ako i dalje imaš masne nakupine i mrlje, napravi pastu s jednim dijelom limunovog soka, jednim dijelom octa i dva dijela sode bikarbone.

4.Očisti masne površine pomoću paste: Četkicom za zube nanesi pastu na masnu pločicu i fuge/fugu. Dobro očetkaj samom četkicom ili uz pomoć spužve.

5.Obriši pločice i fuge: Koristi čistu, vlažnu krpu za suđe i obriši pločice i fuge.

6.Nanesi silikon na suhu fugu: Nakon što se fuga potpuno osuši (ostavi ih nekoliko sati da budeš sigurna), nanesi jedan ili dva sloja sredstva na bazi silikona kako bi ih zaštitila u budućnosti.

24Sata.hr