ĆAO PARTIZANI: Fakultetske diplome iz Svadbenog salona u Grudama

GRUDE – Univerzitet “Educons” iz Novog Sada počeo je sa radom prije nepunih osam godina. Odjeljenje u Sremskoj Kamenici još kraći period. To nije ometalo enormno štancanje diploma za gotovo šizofrene obrazovne sisteme u Bosni i Hercegovini. Naravno da „espresso“, lažne diplome u manjim količinama dijele po Srbiji, a u daleko većim dilaju po Bosni i Hercegovini, uglavnom za proizvodnju i ostanak poluinteligenata u vlasti. Naime, najveći konzumenti, a neki kažu i kupci diploma u Srbiji su iz Bosne i Hercegovine i ljudi na funkcijama, piše Patria.

Blizu 140 osoba iz Hercegovine je 2006. godine za samo šest mjeseci položilo 27 ispita na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici, Fabus. Odbiju li se subote, nedjelje i praznici, studenti su polagali ispite svaki četvrti dan i završili fakultet za četiri radna mjeseca. Među diplomcima Fabusa bio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Prema informacijama do sada niko u Livnu i Širokom Brijegu nije zatražio priznavanje ovih diploma, jer je oko Fabus-a sve jasno. U međuvremenu Zoran Galić je magistrirao i doktorirao u Banjoj Luci.

fabus zorangalić1762016

Postoje sumnje da su županijske vlade davale novac za navodnu kupovinu Fabus-ovih i drugih lažnih polugodišnjih fakultetskih diploma.

Veliki broj dužnosnikau Republici Srpskoj je počeo ovaj edukativni biznis i dobio sporne diplome privatnih fakulteta, a među njima upravo prednjače diplome Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice. Već tada se govorilo da je ispostava univerziteta Fabus iz Sremske Kamenice bila registrirana u Grudama, na adresi svadbenog salona “Otok” i u jednom hotelu u Kupresu.

U Republici Srpskoj je objavljeno da je kandidat za glavnog revizora RS i bivši vršitelj dužnosti direktora Porezne uprave Mile Banika za samo godinu završio Fabus. Taj fakultet su završili i direktor Fonda PIO RS Mladen Milić i Predrag Gluhaković koji je sada ministar turizma u Vladi RS. Mediji u RS navodili su da je Milić magistrirao na Fabusu, ali da je zanimljivo to što je magistarski upisao prije nego što je završio fakultet.

Nakon prve afere koja je uzdrmala RS, Fabus je nakratko zaustavio štancanje diploma i stručnjaka.

– Danas nema tragova da je taj fakultet postojao, a kao podružnica bio je registriran u Grudama i Kupresu. Fakultet je zatvoren 2006., a najveći broj diploma izdat je tijekom 2002, 2003. i 2004 – rekla je prije tri godine Gordana Cikojević, bivša ministrica prosvjete u vladi tzv. Hercegbosanske županije (Livanjska županija). Danas bi se takva službena izjava mogla nazvati zamazivanem očiju.

Ali, ministrica Cikojević je otkrila jednu još goru aferu. Naime, ako na službenim stranicama Univerziteta Educons i njegovog odjela u Sremskoj Kamenici stoji da su osnovani 2008. godine, odakle ove puno starije diplome. Dakle sve ove diplome iz 2002., 2003. i 2004. su još gore od onog četveromjesečnog kursa u Grudama. Riječ je o običnim štampanim papirima. Po svim dostupnim informacijama vlasnici ovih papira su na brojnim funkcijama u županijama, entitetima i državi.

NAP.ba