Zbog krivotvorenja potpisa pokojnog Vjekoslava Šimunovića u rujnu 2015. godine, čime je promaknuto 18 policijskih službenika, protiv Zdravka Borasa, ministra MUP-a ŽZH, Milenka Madunovića ravnatelja policije, Miroslava Galića načelnika Odjela kriminalističke policije ŽZH, te NN osobe podignuta je kaznena prijava Tužiteljstvu ŽZH.

Da je došlo do krivotvorenja potpisa Vjekoslava Šimunovića utvrdio je vještak grafolog Alojzije Franić.

I pored činjenice da su za kazneno djelo znali, a jesu li ga zapovjedili uskoro će se doznati, Boras, Madunović i Galić nisu poduzeli zakonom predviđene mjere na utvrđivanju identiteta počinitelja. Uz preminulog Vjekoslava Šimunovića u Povjerenstvu za promaknuća su sjedili Jozo Marić i Rajko Musa. Ovaj zadnji je dao osebujan iskaz na Općinskom sudu u Ljubuškom, koje je donijelo presudu.

Madunović odgovornost prebacuje na Zdravka Borasa

Osoba koja prema zakonu provodi postupak promaknuća je ravnatelj policije, odnosno Milenko Madunović, ali on je za sve okrivio Zdravka Borasa o čemu postoji dokument, te je ujedno Zdravka Borasa imenovao nositeljem kriminala u MUP-u ŽZH.

Općinski sud u Ljubuškom je tijekom više suđenja uočio kaznena djela Zdravka Borasa, te ih je u presudama obrazložio, što jasno ukazuje na način rada ovog ministra u Vladi ŽZH i jednog od najznačajnijih ljudi lokalnog HDZ BiH, kojim upravlja nitko drugi do Nevenko Barbarić, ali isto tako najavljuje nove kaznene postupke.

Iako vrh MUP-a ŽZH vječno negoduje zbog objavljivanja kriminalnih radnji koje provodi u ovom ministarstvu sa željom da pokažu kako su nedodirljivi, Hrvati u Hercegovini moraju znati o kakvom se kriminalu radi i tko iza njega stoji.

Još 2015. godine 18 policijskih službenika je promaknuto nakon što je krivotvoren potpis pok. Vjekoslava Šimunovića, koji je bio predsjednik Povjerenstva za promaknuća.

Druga dva člana Rajko Musa i Jozo Marić su odradili posao, ali postavlja se pitanje tko je krivotvorio potpis i zapovjedio da se to učini. Postoje utemeljene sumnje da je krivotvorenje zapovjedio Zdravko Boras, ministar MUP-a, koji se nikako nije smio miješati u rad ravnatelja policije Milenka Madunovića, jer mu to priječi zakon. Madunović je izjavio da iza svega stoji Boras.

Sve do sada napisano je istina, a istinu potvrđuje dokumentacija.

alojz_franic_pecat28102016

Mišljenje vještaka Alojzija Franjića

Vještak Franjić je proveo vještačenje na temelju usporedbe dosadašnjih potpisa pok. Šimunovića i onog na dokumentima za promaknuća. Evo njegovog mišljenja:

alojz_franic_misljenje281020161

Sud uvažio mišljenje vještaka, a svjedočenje Muse i Marića ne

Presuda Općinskog suda u Ljubuškom je jasna. Potpisi su krivotvoreni. Iz tog razloga je potrebno pokrenuti istražni postupak i utvrditi krivce, a to treba uraditi glavna tužiteljica Vesna Ćavar, koja je do sada sva kaznena djela iz MUP-a rješavala Nalogom o neprovođenju istrage.

promaknuca_dio_presude_20163810

Unutarnja kontrola, čiji je šef Ivan Brkić, također samo gleda u kriminal. Je li tome razlog što se borio za promaknuće u 2016. godini, koje također nije zakonito?

Ljubuski.net