Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI Čak 39 posto žitelja BiH ne planira se cijepiti protiv Covida-19

Čak 39 posto žitelja BiH ne planira se cijepiti protiv Covida-19

0
Čak 39 posto žitelja BiH ne planira se cijepiti protiv Covida-19

Iako se situacija u pogledu pandemije COVID-19 u BiH iz dana u dan pogoršava, čini se da stanovništvo nije spremno cijepiti se kada cjepivo protiv ovog virusa bude dostupno.

Naime, čak 39 posto žitelja ne kani se cijepiti te, u većini slučajeva, drže da cjepivo ne bi trebalo biti obvezna za sve. Kompanija Valicon nastavlja, kontinuirano od ožujka, na tjednoj/dvotjednoj osnovi pratiti utjecaj pandemije COVID-19 na žitelje BiH.

Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije. Osim izazova pronalaska učinkovitog cjepiva, tu je i izazov prihvaćanja cjepiva od strane javnosti, ali i pitanje koje se nalazi pred vladajućim institucijama je hoće li cijepljenje biti obvezno za sve žitelje.

Prema trenutnim rezultatima ispitivanja Valicona, za cijepljenje je 32 posto bh. populacije, a protiv 39 posto, dok je ostatak populacije neodlučan i nema jasan stav kada je riječ o namjeri eventualnog cijepljenja protiv COVID-19.

Najčešće navedeni razlozi iz kojih se bh. građani ne bi cijepili su manjak povjerenja u sigurnost cjepiva po zdravlje (moguće nuspojave, sastav cjepiva, itd.), opće nepovjerenje prema cjepivima svih vrsta, sumnja u postojanje samog virusa, uvjerenje da je prirodni imunitet dostatan u borbi protiv COVID-19, nepostojanje potrebe za primanjem cjepiva te nepripadanje rizičnoj skupini.

Dnevni.ba