Home Ostale rubrike Hrana & Piće Svaki čaj ima svoju namjenu, otkrij koji tebi treba

Svaki čaj ima svoju namjenu, otkrij koji tebi treba

0
Svaki čaj ima svoju namjenu, otkrij koji tebi treba

Koji čaj popiti? Nije svejedno, ovisi o tegobama koje imaš. Osim što su ukusni, biljni čajevi najbolji su saveznik u borbi protiv zimskih bolesti jer jačaju imunitet. Ipak, čajevi iz filtar-vrećica nisu dovoljni jer je njihovo ljekovito djelovanje je slabije.

Osim toga, neke čajeve teško je nabaviti u vrećicama, primjerice onaj od bazge. Baš je bazga izuzetno učinkovita jer potiče cirkulaciju, izaziva znojenje i čisti organizam od štetnih tvari. Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja. Cvjetovi bazge pomažu kod iskašljavanja i izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pritom izbacuju toksine iz organizma putem znoja, a ova sva svojstva čine bazgu idealnim zimskim oružjem protiv prehlade i gripe – kaže fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec i savjetuje kako skuhati čaj.

Stavite od dva do pet grama suhih cvjetova bazge u šalicu vruće vode. Ostavite od pet do deset minuta pa procijedi. Pij tri šalice na dan. U razdoblju čestih prehlada, upala grla, bronha i sinusa doktorica predlaže pripremati čaj i biljne kapi od majčine dušice, kadulje i metvice jer te biljke ubijaju bakterije te dezinficiraju dišne putove.

Čaj od kadulje zbog jačeg okusa češće rabi kao vodica za ispiranje usta i grgljanje nego kao napitak, a dobro je znati da kadulja pročišćava i dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike te sluznicu u ustima. Kadulja se zbog eteričnih ulja i tujona kuha otklopljena tri minute kako bi jaki tujon djelomično ispario.

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice predlaže se piti i preventivno, prije no što osjetite ikakve simptome. Najukusnija je paprena metvica, koja zimi djeluje kao prirodni tonik za jačanje organizma. Posebno ističe čajeve od kore vrbe i suručice jer su oni poznati kao biljni aspirin zbog svog svojstva skidanja temperature. Pomažu otkloniti groznicu i bol kod različitih bolnih stanja, kao što su glavobolje.

Ove biljke od davnina se koriste za spravljanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma u vidu znoja i mokraće. Iako si kod gripe i prehlade možeš pomoći čajevima, za liječenje ozbiljnijih bolesti nužno je posavjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom, koji će preporučiti najbolji čaj te upozoriti na eventualne nuspojave. Osim kadulje, kamilica djeluje protuupalno, a bijeli i crni sljez te komorač ili anis olakšavaju iskašljavanje. Najjače imunološke biljke su imela i neven, a majčina dušica, osim što jača imunitet, olakšava probavu.

ZdravaKrava.hr