LJUBUŠKI – Nakon više najava i odgađanja, počela je obnova ljubuškog hotela Bigeste. Brujanje strojeva ugodno je iznenadilo i obradovalo stanovnike Ljubuškog. Rovokopač teškim čekićem razbija zidove, radnici čiste kat, iz soba i hodnika izbaciju stare i trule daske, preostale dijelove prozora, vrata i nekadašnjeg namještaja, kao i ostali suvišni materijal. Vrlo važno i pohvalno je to što su i kapital i izvođač iz Ljubuškoga. Ulagač je tvrtka za prodaju automobilskih dijelova Unitrade, koja je kupila hotel, a radove izvodi građevinsko poduzeće Mucić & Co. Tako će izravnu korist od obnove imati radnici i njihove obitelji iz Ljubuškoga.

– Dogovorili smo se da ćemo pripremiti službenu izjavu o početku radova, a u ovom trenutku mogu reći samo to da se ruši dio objekta koji je planiran. Nakon toga slijedi iskop podzemne garaže i drugi radovi prema projektu. Ako sve bude teklo prema planu, do kraja godine bismo se trebali useliti u jedan dio hotela, kaže Davor Markić, voditelj projekta uime poduzeća Unitrade. U unutrašnjosti hotela susrećemo voditelja gradilišta iz tvrtke Mucić & Co. Pokazuje razastrte nacrte gradnje. Zamolio nas je da mu ne navodimo ime. Tako je, kaže, tražio investitor, a on ima veliko iskustvo s medijima dok je njihova tvrtka izvodila radove u Zagrebu.

– Rušimo društveni dio nekadašnjeg hotela – restoran, kuhinju, kuglanu, poslovne prostore i toalete. U donjem dijelu će biti podzemne garaže, a iznad gradska kavana, restoran, kuhinja, slastičarnica i ostalo. Sobe ne rušimo, one će biti preuređene, kao i apartmani, a sada ćemo na tom dijelu skinuti stari krov i izliti betonsku deku za ravni. Ovo je prva faza, grubi radovi, i predviđeno je da se završe za pet mjeseci, tj. do 1. studenog – kaže voditelj gradilišta tvrtke Mucić & Co.

Nakon toga slijedi unutarnje uređenje. Prvotnim planom bilo je predviđeno ulaganje u iznosu od 8,000.000 KM, međutim, pokazalo se kako je to prevelik zalogaj pa je došlo do njegove izmjene. U ovoj godini planirano je utrošiti 2,000.000 maraka.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba