Home Ostale rubrike Zdravlje Brusnice: prirodna pomoć za infekcije mokraćnog sustava

Brusnice: prirodna pomoć za infekcije mokraćnog sustava

0
Brusnice: prirodna pomoć za infekcije mokraćnog sustava

Male crvene bobice u medicini se koriste već stotinama godina. Osim što se propisuju za infekcije mokraćnog sustava, brusnice se koriste i u liječenju problema sa krvi, jetrom, probavnih tegoba te poboljšanja teka. Određeni sastojci koji se nalaze u brusnicama također pomažu u sprječavanju propadanja zuba jer ne dopuštaju bakterijama da se uhvate za zube i time sprječavaju stvaranje kamenca.

Brusnice sadrže i fitokemikalije od kojih su neke tanini i antioksidans antocijanin, dok ulje brusnice sadrži omega-3 masne kiseline. Također su bogat izvor vitamina C. Čisti sok od brusnice je vrlo kiseo i jak pa može nagristi zubnu caklinu. To je još jedan razlog zašto se pića od brusnice obično razrjeđuju.

Brusnice i mokraćne infekcije

Brusnice pomažu u borbi protiv infekcija mokraćnog sustava na nekoliko načina. U prošlosti se vjerovalo da brusnice povećavaju kiselost mokraće, povećavajući razinu hipurične kiseline, tvari koja stvara nepovoljnu okolinu za E.Coli i druge bakterije. Dokazano je da antioksidansi iz brusnica sprječavaju „naseljavanje“ bakterija u mokraćnim putevima, ali i onemogućuju njihovo prianjanje za mokraćnu stjenku na kojoj se mogu razmnožavati. Visoki sadržaj vitamina C u brusnicama poboljšava imunološki sustav organizma i čini ga spremnijim za borbu protiv infekcija.

Istraživanja su pokazala da konzumacija soka od brusnica u većim količinama može smanjiti učestalost infekcija mokraćnog sustava kod osoba koje su sklone takvim infekcijama. Ako već imate infekciju, upitajte liječnika ili ljekarnika za savjet. U tom slučaju, brusnice je bolje upotrebljavati kao pomoć propisanu lijeku.

Koliko i kako često piti?

U većini znanstvenih istraživanja koja se bave prevencijom infekcija mokraćnog sustava primjenjuje se 800 mg ekstrakta brusnice na dan. To je jednako kao da popijete 500 ml nerazrijeđena soka dva puta na dan. Sok od brusnica možete napraviti sami ili kupiti čisti sok u trgovini zdrave hrane. Ako vam je prekiseo, pomiješajte ga s jednakom količinom soka od borovnice ili od jabuke. Danas postoje i mnogi dodaci prehrani od brusnice koji također mogu pomoći u liječenju problema sa mjehurom.

Kiwi.hr