BRAVO: Testiranje maturanata u ZHŽ-u pokazalo kako se znanjem ne bi mogli upisati ni na jedan od fakulteta u RH!

O uvođenju državne mature u BiH govori se već neko vrijeme, a da potreba za tim uistinu postoji, pokazalo je i ovogodišnje testiranje učenika završnih razreda srednjih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji, piše Večernji list BiH.

Naime, rezultati prve županijske mature provedene u spomenutoj županiji otkrili su porazne rezultate te činjenicu kako se velik broj maturanata sa znanjem koje su pokazali na ovom testiranju ne bi mogao upisati ni na jedan od fakulteta u Republici Hrvatskoj.

Pilot-projekt

S pokazanim znanjem malo njih bilo bi redoviti studenti visokoobrazovnih ustanova u BiH. Prva županijska matura u ZH županiji provedena je kao neka vrsta pilot-projekta, a svi testovi rađeni su u skladu s testiranjima koja se provode prilikom polaganja državne mature u Republici Hrvatskoj. Nositelji projekta, koji se pokazao kao pun pogodak dajući maturantima na samom početku školske godine uvid u osobno znanje, jesu Udruga za promicanje znanja i obrazovanja – Edukacijski centar Prizma i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije. Uz hrvatski jezik, kemiju i matematiku, učenici završnih razreda srednjih škola ovom prilikom provjeravali su znanje i iz biologije, fizike, engleskog i njemačkog jezika. Najlošije znanje pokazali su iz kemije. Međutim, učenici nisu pokazali ni znatno bolje znanje iz matematike, fizike i biologije. Neki od njih, primjerice, iz matematike nisu zadovoljili ni jedan posto potrebnog znanja.

Primjena znanja

Osim potrebe uvođenja državne mature, ovaj projekt proveden u Zapadnohercegovačkoj županiji pokazao je i potrebu promjene obrazovnog sustava, odnosno nastavnih programa, budući da je učenicima prilikom rješavanja zadataka najveći problem bio taj što nisu znali svoje teorijsko znanje primijeniti na životnim primjerima.

“Tu je bilo puno problema jer dosta njih nije naučilo kritički razmišljati, tj. primijeniti stečeno znanje na konkretne situacije”, objasnio je nakon testiranja Josip Bešlić, voditelj projekta probne županijske mature uime Udruge za promicanje znanja i obrazovanja – Edukacijski centar Prizma. O potrebi uvođenja državne mature u Bosnu i Hercegovinu sve češće se razgovara i među čelnim ljudima visokoškolskih ustanova. Upravo je uvođenje državne mature u Bosnu i Hercegovinu bilo jedna od tema druge klauzure Sveučilišta u Mostaru koja je održana u ožujku ove godine. Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić tom je prilikom istaknuo kako će se polaganje državne mature idućih godina sasvim sigurno uvesti i u BiH. O potrebi uvođenja ovog testiranja nadležno ministarstvo u Sarajevskoj županiji izjasnilo se još 2011. godine.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba