U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata ministar Salko Bukvarević održao je radni sastanak sa predstavnicima koordinacija braniteljskih udruga Armije RBiH i HVO-a.

Na početku sastanka prisutni su odali počast nedužno ubijenim civilima u Ahmićima i Trusini, nakon čega je otvorena rasprava o aktualnoj problematici u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, sa posebnim akcentom na usuglašeni tekst Zakona o pravima demobilziranih branitelja i članova njihovih obitelji.

S tim u vezi predstavnici braniteljskih udruga su iskazali zahvalnost ministru Bukvareviću koji je bio predsjednik Radne grupe koju je formirala Vlada FBiH u cilju donošenja realnog i provodivog zakonskog rješenja za tu braniteljsku kategoriju, naglasivši izuzetan doprinos resornog ministra u radu Grupe i donošenju Zakona.

Zaključak svih prisutnih je da predloženi i usuglašeni tekst Zakona koji je u daljnju proceduru uputila Radna grupa ima punu podršku koordinacija braniteljskih udruga Armije RBiH i HVO-a te da je to pitanje trenutno prioritet u rješavanju u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, s obzirom na to da demobilizirani branitelji od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje.

Jedan od zaključaka sastanka je i prijedlog za povećanje isplatnog koeficijenta za osobne i obiteljske invalidnine za 2019. godinu za jedan posto, a da od 01. suhečnja 2020. godine isplatni koeficijent bude 1,0 što je i maksimalan iznos.

Federalno ministarstvo će preostali dio sredstava usmjeriti na isplatu retroaktivnih naknada za sve kategorije, ratne vojne invalide, obitelji šehida i poginulih branitelja i dobitnike ratnih priznanja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

SirokiBrijeg.info