Kao što smo već informirali, članovi udruge „Zaboravljeni branitelji“ Ljubuški nešto iza 12 sati blokirali su granične prijelaze Bijača, Orahovlje i Crveni Grm, dok su ostale braniteljske podružnice blokirale granične prijelaze i puteve diljem BiH.

Iz Sarajeva se čekala potvrda od članova predstavnika Vijeća branitelja koji su u Parlamentu BiH imali sastanak oko usvajanja Rezolucije branitelja i od toga je trebalo zavisiti do kada će trajati blokada graničnih prijelaza i da li će se uopće održati.

Pošto do 12 sati nije bilo konkretnih rezultata, uslijedile su blokade diljem BiH od strane branitelja.

No međutim, nakon višesatnih pregovora predstavnika Vijeća branitelja Federacije i čelništva Zastupničkog doma federalnog Parlamenta oko održavanja izvanredne sjednice tog doma na kojoj bi se trebala usvojiti rezolucija koju traži Vijeće branitelja završili su bez konkretnog rezultata, tako da su po ko zna koji put političari i ministri uspjeli napraviti neku vrstu kompromisa davši im nekakva obećanja, te ne taj način ponovno odgoditi toliko željeno usvajanje Rezolucije od strane Branitelja.

Ono što su im rekli, a kako je za portal SirokiBrijeg.info kazao Vlado Marušić, predsjednik “Zaboravljenih Branitelja” ŽZH i član Vijeća branitelja kako bi sjednica Parlamenta na kojoj bi se našla Rezolucija mogla biti zakazana za 6. rujan.

Tražili su da se izvanredna sjednica održi u idućih 48 sati i to sa jednom točkom dnevnog reda i to usvajanje Rezolucije. Ali na kraju predstavnici Parlamenta to nisu prihvatili uz objašnjenje kako je teško skupiti zastupnike koji su otišli na godišnje odmore.

Ovom rezolucijom se traži uvođenje mjesečnog braniteljskog dodatka, kao i izrada jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga. Međutim, krovne braniteljske udruge HVO-a i Armije BiH ogradile su se od svojih suboraca i tako im “nož u leđa zabili” već na početku njihove borbe za ostvarenje prava.

Po svemu sudeći ograđivanje od svojih dojučerašnjih suboraca su privatni interesi čelnik ljudi HVO-a i Armije BiH kojom “upravljaju” Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

SirokiBrijeg.info