Božićni broj lista Franjinim stopama

U ovom vremenu Adventa izlazi i novi broj lista Franjevačkog svjetovnog reda i štovatelja svetog Franje, Franjinim stopama.

Uvodni dio donosi božićne čestitke duhovnog asistenta OFS-a Široki Brijeg fra Dane Karačića, koji piše kako je Bog Isusovim rođenjem na tjelesan način ušao u ljudsku povijest. Fra Antonio Šakota u tekstu „Božićno ozračje sv. Franje“ ističe koliko je sv. Franjo držao do svetkovine Božića.

Fra Antonio Musa donosi tekst: „Božićni putevi“ u kojem zaključuje da nas Božji putevi vode do tišine betlehemskih jaslica te je to put koji trebamo tražiti.

Kroz tekst: „Prestalo je kucati srce ispunjeno brigama za narod“ donosimo ulomke iz pisama fra Didaka Buntića kojima obilježavamo 100. obljetnicu spašavanja djece od gladi.

U rubrici Liturgijski kutak ovaj put čitatelji mogu čitati o ulozi Liturgijskog čitača.

O ulozi žene u obitelji piše fra Mladen Rozić u rubrici Život u obitelji. On ističe da bi kršćanske žene i majke trebale postajati svjesne svoje nezamjenjive uloge.

Fra Ante Kutleša piše o svom višegodišnjem iskustvu života kao misionar u Kongu u rubrici Sinovi svetoga Franje. Svojim iskustvom fra Ante želi naglasiti važnost i ovakvih djela milosrđa o kojima rijetko mislimo. Svaka pomoć, pa i ona najmanja je važna braći u Kristu koja su nam daleko.

Donosimo i svjedočanstvo fra Augustina Čordaša koji piše o traženju između njega i Boga. Također o svom pozivu govori i č. s. Monia Ljubić koja naglašava važnost prepoznavanja poziva u svom životu, o čemu više možete pročitati u tekstu:„Prepoznavati Božju volju“.

Nekoliko svjedočanstava braće i sestra iz različitih bratstava čitatelji mogu pronaći u rubrici Svjedoci govore. Tako možete pročitati tekst „Moj poziv se rodio u Asizu“ sestre Ruže Vidić članice OFS-a Čitluk, priču „Franjo i ja“ sestre Marije Brnadić iz OFS-a Gorica ili „Gdje ti je brat(sestra)?“ brata Jurice Laco iz OFS-a Mostar.

Medijska sekcija Frame Široki Brijeg predstavila se u sklopu rubrike Evanđelje u medijima, gdje čitatelji mogu pročitati iskustva mladih koji su dali svoje vrijeme Kristu, Frami i raznim sekcijama te koliko su mnogostruko primili iz tog darivanja.

Fra Dane Karačić u rubrici Uzorni likovi naših trećarica piše o pokojnoj Milki Zovko, majki fra Joze i s. Fabijane u tekstu pod naslovom „Bila je „anđeo mira“. Priče iz života ovako jednostavnih i pobožnih ljudi svima nama mogu biti nadahnuće i primjer.

Rubrika Trećari ili bećari donosi tekst: „Jednon smo šutili 45 godina, nećemo, brte jopet“

Od brojnih događaja koji su obilježili proteklo vrijeme pišemo o primanjima i zavjetovanjima u bratstvima Klobuk, Ružići, Široki Brijeg, zatim izvještaje s Generalnog kapitula OFS-a u Rimu i hodočašća u Kraljevu Sutjesku. Predstavom „Sebet nas i naše dice“ braća i sestre širokobriješkog bratstva obilježili su 100 godina slanja gladne djece u Slavoniju, iz koje svi možemo puno naučiti o fra Didaku i prošlim vremenima.

Uz navedeno, tu su i stalne rubrike: Otvaramo Bibliju, Čitamo Pravilo, Stopama pobijenih, Naši pokojni, Prinove u našim obiteljima.

Svaki čitatelj zasigurno može pronaći nešto što će mu u današnjem medijski eksponiranom svijetu pružiti duhovno osvježenje.

Marija Zelenika, OFS