BOLESNO: Draganov drug iz RS-a Milorad prijeti svima blokadama koji nisu glasali za njegovu stranku!

Lider SNSD-a Milorad Dodik i jučer se obratio medijima nakon u nedjelju održanih Lokalnih izbora u BiH, a na kojima je pobjedu u Banja Luci slavio oporbeni kandidat za gradonačelnika Draško Stanivuković nad kandidatom SNSD-a Igora Radojičića. Dodik je pred novinarima iznio niz prijetnji političkim protivnicima, što za njega nije ništa novo, ali javnost je ostala šokirana kada je zaprijetio i svim onim građanima koji su povjerenje dali Stanivukoviću. Lider SNSD-a očito ne može podnijeti izborni poraz i nastavlja promovirati model strahovlade, ucjena i prijetnji.

Kako je obznanio, predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Ujedinjena Srpska, DEMOS-a, Demokratske narodne stranke (DNS) i Socijalističke partije su potpisali koalicijski sporazum o formiranju skupštinske većine u Banja Luci, a u kojem se navodi da će te stranke sudjelovati u vlasti sukladno izbornom kapacitetu.

Eliminiranje SPS-a

Ujedno je iskazano i opredijeljenje za formiranje većina i u drugim općinama u RS-u. Dodik je kazao i da Goran Selak, predsjednik SPS-a, nije potpisao ovaj sporazum do trenutka održavanja jučerašnje tiskovne konferencije te je najavio da će razgovarati s koalicijskim partnerima o tome hoće li će ta stranka i dalje biti dio koalicije.

“Odlučimo li da ih ne prihvatimo u većinu u gradu, onda će biti svi njihovi kadrovi eliminirani u roku 24 sata iz bilo kojeg mjesta gdje je nadležnost vlade“, ustvrdio je Dodik.

“Koalicija će odlučiti hoće li dalje ići s njima ili ne. Želimo nastaviti provoditi koalicijsku politiku, ona je najbolja za bilo koje mjesto“, kazao je Dodik te zahvalio svim glasačima SNSD-a uz ocjenu da je stranka ostvarila dobar rezultat na koji je sjenu bacio rezultat u Banja Luci. SNSD je, kazao je, potvrdio svoju snagu.

“Mi smo se konsolidirali, pregrupirali, imamo dobre rezultate u mnogim gradovima“, naveo je on ponovivši da će SNSD vjerojatno imati 45 načelnika širom BiH.

Prema riječima lidera SNSD-a, ono što se desilo u Banja Luci čelništvo stranke će analizirati a postoje i neke indicije da se netko od koalicijskih partnera ponašao suprotno dogovoru.

“Novi gradonačelnik Banja Luke neće imati našu potporu, ali će naša većina nastaviti provoditi naše projekte jer nam je važno da grad profunkcionira. Imenovat ćemo predsjednika Skupštine, zamjenike, načelnike, donositi proračun… sve što je u nadležnosti Skupštine, a, ako je nešto ostalo izvan nadležnosti Skupštine, mijenjat će se zakone i Statut i to staviti u nadležnost Skupštine. Nema nikakve šanse da SNSD i koalicijski partneri surađuju s PDP-om i Draškom Stanivukovićem te svi koji misle drugačije imaju samo iluzije. Mi nećemo pokretati smjenu gradonačelnika u prvoj godini, kasnije ćemo vidjeti. Mi smo vodili umjerenu kampanju. Prljava kampanja s njihove strane je zagadila odnose do te mjere da neće biti podržan nijjedan prijedlog gradonačelnika“, istaknuo je vidno razočarani Dodik koji je najavio i da će obustaviti sva ulaganja i financijska Gradu Banja Luka s entitetske razine.

Kažnjavanje Grada zbog Stanivukovića

“Mislim da je važno govoriti jasno. On ima svoje nadležnosti i predstavlja Grad, neka se šepuri i radi. Rekao je da će učenici i umirovljenici dobiti besplatan gradski prijevoz. Neka predloži, podržat ćemo, ali hajde da vidimo kako će to financirati. Kako će financirati gradsko grijanje koje smo mi svake godine subvencionirali? Zašto bi to radila Republika Srpska? Imamo i druge općine koje treba pomoći. Prekinut ćemo sva ulaganja s razine RS-a“, poručio je Dodik najavivši i da će uzeti biračke spiskove i vidjeti gdje je Stanivuković dobio potporu kako više tim mjestima ne bi davao nikakvu pomoć.

“Ovo je velika greška onih koji su smatrali da imaju samo svoje pravo, ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru Radojičiću. Ovo nije nikakva prijetnja, ovo je moj stav kao čovjeka“, obrazložio je Dodik.

Lider SNSD-a Milorad Dodik u izbornoj je noći, temeljem preliminarnih izbornih rezultata, priznao poraz u Banja Luci upitavši tko je izdao u tom gradu. S tim u svezi najavio da dan nakon izbora on osobno preuzima dužnost predsjednika Gradskog odbora SNSD Banja Luka.

Potpisan koalicijski sporazum i u Bijeljini, u vlasti i SDA

U Bijeljini su jučer SNSD, SDSS, Ujedinjena Srpska, SPS, Demos, DNS, SP, NDP, Prva SDS, Pokret za Bijeljinu i SDA potpisali koalicijski sporazum koji se formira skupštinsku većinu u tom gradu. U sporazumu stoji da će sudjelovanje u vlasti u Bijeljini biti koncipirano temeljem izbornog kapaciteta te se izražava spremnost i da se prihvati druge vijećnike.

Dnevni.ba