Bojanje jaja tradicionalnim prirodnim metodama

Za bojanje uskršnjih jaja mnogima je najlakše da kupe boje u trgovini, ali ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz vlastite kuhinje.

Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuhati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tekućini, to će boja biti intenzivnija ali neće dostići intenzitet kupovnih boja. U tome i nije stvar, zar ne…

Evo zanimljivih prijedloga za…

Bojanje jaja, stari kućni recepti

Ako želite da jaja obojite u žuto možete da sa jajima skuhate koru limuna, naranče. U vodu za kuhanje jaja možete dodati mljeveni kumin ili jaja skuhati u čaju od kamilice.

Za narančasto obojena jaja ljuske crnog luka ili mrkvu skuhajte zajedno sa jajima, u vodu za kuhanje jaja dodajte čili-prah ili mljevenom crvenom paprikom obojite vodu za kuhanje jaja.

Za crveno obojena jaja zajedno sa jajima skuhajte ljuske ljubičastog luka ili jaja obojite sokom od šipka.

Za ružičastu boju, jaja možete kuhati sa ciklom, sokom od brusnica ili sokom od grožđa.

Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuhajte zajedno s jajima ili jaja obojte sokom crnog grožđa.

Ako biste jaja željeli obojiti u zeleno možete jednostavno listove svežeg špinata skuhati zajedno sa jajima.

Ukoliko želite da jaja budu smeđe boje, vodi za kuhanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kavu, ljuske oraha skuvajte zajedno s jajima ili crni čaj dodajte u vodu za kuhanje jaja.

Jednostavno bojanje jaja s korom crvenog luka

Za najbolje rezultate skupljajte ljuskice pravog crvenog luka. Može poslužiti i onaj ljubičasti, ali boja jaja će biti plava i pomalo prljava. Umjesto ljuskica luka mogu se koristiti i druge namirnice – primjerice kopriva ili špinat za zelena jaja, cikla za crvena jaja, zeleni čaj za žuta jaja. No, naši stari uvijek su koristili baš ljusku luka, a i ona daje najintenzivniju boju kojoj je teško odoljeti. Ono što je prednost ove tehnika jest činjenica da je posve prirodna i kasnije jaja možete bez problema pojesti, što s umjetnim bojama nikako nije slučaj.

ŠTO ĆE VAM TREBATI?

Što više ljuskica crvenog luka
Stare hulahopke izrezane na komade
Špaga ili konac
Travke i cvjetići
Voda

1.KORAK

Na jaja pritisnite travke, listiće i cvjetiće. Uberite što ljepše primjerke i raširite listove i latice da lijepo prianjaju uz ljusku jajeta. Što ih ljepše namjestite, to će kasnije otisak biti ljepši. Pozor – dok ovo radite, pazite da ne stisnete jaje prejako, kako ne bi napuklo ili puknulo.

jajauskrs10417 2

2.KORAK

Uzmite komade hulahopki i pažljivo obložite jaja i biljke te na kraju zavežite špagom ili koncem. Hulahopku napnite i zategnite te tom prilikom također pazite da vam se travke ne zgužvaju ispod čarape. Ako je potrebno, sve maknite pa krenite iz početka dok sve ne sjedne na svoje mjesto.

jajauskrs10417 3

3.KORAK

Ovakva jaja u hulahopki složite između ljuskica luka. Pripazite da su ljuske i ispod i iznad jaja kako bi se što ujednačenije obojala. Kuhajte oko 10 minuta. Nemojte prekuhati kako jaja ne bi popucala, ali nemojte ih ni prekratko kuhati jer bi se brzo mogla pokvariti.

jajauskrs10417 4

4.KORAK

Kada su kuhana, jaja ostavite u ljuskicama luka neka se ohlade, najbolje preko noći. Potom odstranite hulahopke i travke, a ispod će vas čekati lijepo iznenađenje – otisci biljaka. Za kraj jaja se mogu premazati komadićem vate umočene u ulje, kako bi se lijepo sjajila.

jajauskrs10417 5I to je to!

Narodni.net