BLOKIRANE MAJKE U ZHŽ-u; Zadnja uplata za siječanj prošle godine

Dok se hrvatska politika kune u narod, za koji tobože gine na terenu, oni najmanji i najosjetljiviji Hrvati ostaju na vjetrometini.

U Hercegovini je majčinstvo i rađanje postalo nepoželjna stavka, jer to zapravo znači da u potpunosti ostajete bez ikakvih primanja. Pozitivna točka bila je Zapadnohercegovačka županija koja je ipak svojim rodiljama osiguravala kakva-takva mjesečna primanja, no ponovimo BILA, jer sada i tu uvelike šteka, piše Republikainfo.com.

Zaposlene majke u ZHŽ-u, zadnju uplatu su imale početkom listopada i to za siječanj prošle godine.

U studenom i prosincu majke nisu dobile ništa, a evo ni u siječnju. Ni vrijeme blagdana nije ponukalo one koji za to primaju plaće u udobnim foteljama – da “poguraju” uplate, da majke barem s mirom božićaju. Majke opterećene svakodnevnim životom, kreditima i režijama stoga razmišljaju o preuranjenom povratku na posao, opet na uštrb djece.

Zaposlene majke u ZHŽ-u na porodiljnom “primaju” 70 posto plaće od Zavoda za zdravstveno osiguranje, dok im doprinose uplaćuje poslodavac, sve u trajanju od godinu dana. Nezaposlene majke pola godine “primaju” po stotinu maraka, plus jednokratna pomoć za opremanje bebe od 500 maraka. Međutim, i nezaposlenim majkama u ZHŽ-u kasni tih 100 maraka. Tako imamo primjer nezaposlene majke koja je rodila u travnju, a primila samo jednom novčanu naknadu – u rujnu – i od tada ništa.

Kada se raspituju o tome kada će imati uplatu, nezaposlenim majkama stiže obrazloženje da su im blokirani računi.

Gore od ovoga je samo u HNŽ-u, gdje nema nikakvih primanja. Nezaposlene majke nemaju ništa izuzevši jednokratnu pomoć za opremanje beba, koja mjesecima kasni. Ništa nemaju ni majke u radnom odnosu. Dokle će se voditi ovakva politika prema majkama i djeci nije jasno, no sigurno je da vodi ka tome da se broj Hrvata u zemlji smanjuje. I Crkva u BiH je u više navrata upozoravala da Hrvata nestaje. Međutim, upozorenja se šalju onima koji vide, a ne gledaju, čuju, a ne slušaju.

Republikainfo.com