Već ste upoznati, ali mi smo malo “zakazali” za objavama ondašnjeg načelnika, a sadašnjeg gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, koji je u “ono vrijeme” bio “moderan” te pisao i javno se narodu obraćao preko svoje internetske stranice tj. “bloga” kako bi iznosio svoja mišljenja i stajališta kao što mi činimo mediji danas činimo preko svojih internetskih stranica tj. portala.

Njegova prva javna objava datira od 18.08.2008. (ponedjeljak), kada je malo tko od stanovnika Širokog Brijega imalo internetski pristup, a pogotovo znao što je to blog ili web stranica, što dokazuje koliko je naš “general” Miro koji je bio pripadnik HVO-a 1470 dana, bio i korak ispred vremena!

Njegov prvi internetski članak nosio je naslov “BLOGER MIRO”, a kojeg smo ekskluzivno našim čitateljima kao takvog i kao prvog od serijala u ovom nizu predočili bez imalo cenzure, kao što smo i naredne koje smo puštali u serijalu. Možete ih potražiti na “tražilici” portala SirokiBrijeg.info pod nazivom “BLOGER MIRO”, a uskoro ćemo i otvoriti posebnu rubriku u kojoj ćete ih sve moći pronaći…

Vjerujete nam kako ima puno zanimljivih tekstova i članaka iz kojih će se moći dosta toga doznati i saznati “kako je bilo onda”, i da li se išta puno izmijenilo do danas, 10,11,12 godina – nakon!

Novi članak našeg dragog gradonačelnika Mire Kraljevića kojeg donosimo, datira iz 11.siječnja 2009. godine. U njemu ćemo doznati o povoljnom kreditu za financiranje sustava pročišćavanja otpadnih voda kojeg ni dan danas, nakon 11 godina nema na vidiku, samo jedna malo prokopana rupa na Obilaznoj cesti. Doznati ćemo kako su mu Lijanovićevi “Štrumfovi” i Jurišićevi “Crnci” stvarali pomutnju preko sjednice Općinskog vijeća koja tada nije bila pod kontrolom njegova HDZ-a BiH i kako su se neki “prsili” sa besplatnim prijevozom učenika….

BLOGER MIRO: KOALICIJSKA LISTA ŽELJA NEĆE PROĆI (11.01.2009., nedjelja)

“Prije petnaestak dana sam, u Vladi Federacije BiH, potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje objekta Osnovne škole na Lisama sa Federalnim ministarstvom prosvjete u iznosu od 1,3 milijuna konvertibilnih maraka, a prije nekoliko dana potpisivanjem kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske bit će nam odobren veoma povoljan kredit (kamatna stopa 1,5%) u iznosu od 3,6 milijuna konvertibilnih maraka za financiranje sustava pročišćavanja otpadnih voda. To je samo početak ispunjenja mojih realnih obećanja u predizbornoj kampanji.

Između Božića i Nove godine smo u jednom danu (i to je moguće) imali dvije sjednice Općinskog vijeća, na kojima nije izglasana Odluka o privremenom financiranju i mislim da smo jedna od rijetkih općina u BiH koja nema izglasan proračun niti Odluku o privremenom financiranju. Na prvoj od dvije održane sjednice Općinskog vijeća koalicijski partneri HSP i Lijanovići su pokušali da svoja predizborna obećanja ispunjavaju preko mene tako što su donijeli nezakonitu odluku o sufinanciranju roditelja djece koja idu u vrtić. Ali to im neće uspjeti.

U nastavku ovog posta je dio mog priopćenja za javnost u povodu novonastale situacije odnosno liste želja koalicijskih partnera koji i mimo propisane procedure, Statuta, poslovnika i Zakona donose Odluke.

Da bi javnost bila pravodobno i istinito informirana osjećam dužnost da kao Načelnik izabran direktnom voljom velike većine građana Širokog Brijega vas izvijestim o novonastaloj situaciji odnosno o funkcioniranju Načelnika općine kao izvršne vlasti i Općinskog vijeća kao zakonodavne vlasti naše općine.

Već na prvoj radnoj sjednici Općinskog vijeća se dogodio presedan da predlagač iz koalicije (NSRzB i HSP) koja ima većinu u Općinskom vijeću naknadno u dnevni red uvrsti, a koalicijska većina usvoji Odluku o subvencioniranju roditelja djece u Dječijim vrtićima. Sukladno Zakonu o načelima lokalne samouprave i Statutu općine podnesen je zahtjev za preispitivanje neustavne i nezakonite navedene Odluke.

Donošenjem ove Odluke povrijeđen je i poslovnik o radu Općinskog vijeća jer prema članku 72. Poslovnika prijedlog odluke dostavlja se Načelniku ukoliko on nije predlagatelj radi davanja mišljenja. Nastavak slijedi na 5. sjednici Općinskog vijeća koja će se održati u srijedu kada će se na dnevnom redu naći točka Razmatranje i usvajanje Odluke o besplatnom prijevozu učenika (prijedlog HSP-a). Javnost treba znati da općina Široki Brijeg sufinancira prijevoz 1785 osnovaca i srednjoškolca što iznosi 700.000,00 KM za školsku godinu, od čega za 262 učenika osnovnih i srednjih škola (za djecu članova Udruga proisteklih iz Dom. rata, treće i četvrto dijete, Centar za socijalni rad) općina u cijelosti plaća iznos vozne karte. Temeljem članaka 7. i 41. Zakona o osnovnom školstvu (NN ŽZH 6/04) i članka 9. dopune istog Zakona (NN ŽZH 8/08) općina je dužna osigurati sredstva za besplatan prijevoz učenika osnovnih škola. Temeljem članka 83. Zakona o srednjem školstvu (NN ŽZH 6/04) financiranje srednjeg školstva vrši se iz proračuna županije. Vrijedno je istaknuti da je prije godinu dana Općinsko vijeće prihvatilo i pokrenulo inicijativu Načelnika i predložilo županiji, u kojoj još uvijek sjede koalicijski partneri, da se uključi u plaćanje troškova prijevoza učenika, ali taj prijedlog od strane županije do danas nije prihvaćen.

Pretpostavljam da će takvih odluka na sjednicama koje slijede biti još, a da će koalicijska većina pokušati preko izvršne vlasti odnosno Načelnika provoditi odluke po žurnom postupku.

Za svoj rad sam odgovaran građanima Širokog Brijega i stoga neću dopustiti da Odluke koje se donose mimo propisane procedure i zakonskih okvira od strane koalicijske interesne skupine budu i provedene. Mandat dobiven od građana za vođenje našeg grada u slijedeće četiri godine, želim i obećajem da ću sa svojim suradnicima u potpunosti opravdati.

BLOGER MIRO (11.01.2009., nedjelja)”

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info