Bliži se vrijeme otkupa smilja al se još ne zna cijene kao ni što i kako dalje

Iako je ostalo manje od mjesec dana do žetve smilja, otkupna cijena tog tzv. Hercegovačkog zlata i dalje je nepoznanica. I dok je prošle godine u isto ovo vrijeme među proizvođačima smilja vladalo nezadovoljstvo što je otkupna cijena pala s 5 KM na 3 KM, ove godine su proizvođači bijesni jer još uvijek ne znaju kome prodati zelenu masu.

Portal Grude Online kontaktirao je veće otkupljivače u Hercegovini koji mu nisu ustupili nikakvu informaciju o otkupnoj cijeni, a nisu mogli ni potvrditi da li će uopće vršiti otkup i u kojim količinama. Kazali su nam da bi trebalo biti nešto otkupa, ali da još ništa sa sigurnošću ne mogu potvrditi, ističući da će se više znati iza 1. lipnja.

Ove godine očekuju se i veće gužve oko otkupa smilja budući da se povećao broj proizvođača, a i stariji nasadi trebali bi dati više smilja za razliku od prethodnih godina.

Proizvođačima ostaje samo špekulirati o tome hoće li prodati smilje otkupljivačima kao sirovinu po cijeni koju oni im diktiraju, ili će destilirati ulje za sebe pa ga zatim pokušati prodati.

Sudeći prema prošloj godini i jedna i druga opcija pokazale su se nezahvalne. Neki od proizvođača su prodali sirovinu po cijeni koja je bila mnogo niža od očekivane, dok neki i dan danas borbu vode s nemogućnošću pronalaska kupca za svoje ulje.

Kako bilo, bitno je samo da će vjerojatno postojati mogućnost otkupa, budući da su se javila nagađanja da velike destilerije koje imaju svoje nasade uopće neće vršiti otkup od malih proizvođača.

Grude-online.info