Mali plodovi jarkozelene boje, koji se nalaze u čvrstim opnama, koriste se za pripremu mnogih slastica. Ali, znajte da su vrlo kalorični. Naime, u 100 grama ima čak 557 kalorija.

Pistacije sadrže 50 posto masti, po 20 posto bjelančevina i ugljikohidrata, mnogo vlakana, ali i vitamine i minerale. Između ostalog, bogati su kalijem, kalcijem, željezom, magnezijom, vitaminima E, C i A. To ih preporučuje kao savršenu namirnicu u borbi protiv mnogih bolesti.

Vitamin E dobra je zaštita od nekih vrsta raka. Pistacije obiluju oblikom vitamina E, gama-tokoferolom, koji djeluje kao antioksidans i ima mogućnost smanjiti rizik od nastanka raka pluća za čak 30 posto, pod uvjetom da svakoga dana jedete 68 grama pistacija.

Kalij može sniziti razinu kortizola, hormona stresa, pa tako i da znatno reducira pojavu nekih bolesti čiji je uzročnik upravo stres.

Zbog dijetalnih vlakana, pistacije znatno ubrzavaju metabolizam i sprečavaju nastanak raka crijeva.

Jedući ih, zaštitit se od kardiovaskularnih bolesti i smanjiti razinu kolesterola. Odličan su izvor fitosterola, koji je po kemijskoj strukturi sličan kolesterolu. Kada je fitosterol prisutan u većoj količini u organizmu, snižava se razina kolesterola u krvi i potiče imunološki sustav. Dvotjedno, redovito konzumiranje pistacija, snizit kolesterol i do 20 posto, čemu dopirinos i antioksidans lutein.

Pistacije štite arterije, pospješuju probavu, pozitivno djeluju na rad mozga i jetre.

U narodnoj medicini koriste se kao sredstvo protiv bolova u želucu, bubrezima, protiv povraćanja i kašlja. Preporučuju se bolesnicima poslije teških i iscrpljujućih operacija.

Ljubiteljima pistacija zagarantiran je i bolji seksualni život, jer je dokazano da se kod muškaraca koji svakodnevno jedu ove zelene plodove, seksualna moć poveća za 51 posto. Za to su zaslužne esencijalne masne kiseline, koje su važne prilikom proizvodnje seksualnih hormona i povećavaju dotok krvi u genitalije.

Pistacije značajno pomažu i u usporavanju starenja. Kako sadrže velike količine antioksidansa ključnih za obnovu stanica, mnogi pistaće nazivaju prirodnim botoksom. Borama ćete se uspješno suprotstaviti ako budete jeli 5-10 pistacija dnevno.

Zenstvena.com