Dominacija u svijetu malog nogometa na prostoru Hercegovine i Hrvatske često se može povezati s imenom Blage Gašpara, talentiranog 22-godišnjaka iz Širokog Brijega koji se već godinama profesionalno bavi ovim sportom, piše portal Pogled.ba.

O kakvom je talentu riječ govori i činjenica da je upravo Gašpar izabran za najboljeg igrača turnira i u Malonogometnoj ligi MZ Širokog Brijega i u Ligi Hercegovine nastupajući za MZ Kočerin.

Ogroman potencijal od malih nogu

Loptu za nogomet zavolio sam čim sam prohodao, kaže Blago Gašpar opisujući svoje prve nogometne korake i njemu, kako je naveo, najljepše uspomene iz djetinjstva. Ovaj mladi Širokobriježanin nogomet je počeo trenirati već sa šest godina u omladinskoj školi NK Široki Brijeg. Trenutno je igrač dubrovačkoga MNK Squarea, gdje je 2018. godine potpisao prvi profesionalni ugovor.

Dok sam trenirao u mostarskom MNK Zrinjski, moj tadašnji trener Tomislav Bevanda, koji je i sam dugi niz godina bio igrač i nositelj Squarea, prepoznao je moj potencijal i preporučio me upravi toga kluba koja me nakon toga odlučila dovesti u svoju postavu.

Borba za titulu prvaka Hrvatske

Njegov klub već se godinama natječe na prvenstvu Hrvatske u malom nogometu. Kaže kako su dosadašnjim dijelom prvenstva poprilično zadovoljni, budući da se nalaze na samom vrhu ljestvice te su pobijedili najveće favorite prvenstva i to na gostujućim terenima.

Otkako boravim u Dubrovniku, ovo je zasigurno najbolja ekipa, a mnogi iz kluba također se slažu da u povijesti bolji igrači nisu zaigrali za Square, što dokazuju i pobjede protiv najboljih hrvatskih klubova. Upravo zbog toga, vjerujemo da možemo ispisati povijest i osvojiti naslov prvaka Hrvatske.

Ostvarenje i na akademskom putu

Osim bogatog sportskog života, ovaj mladi nogometaš studira i politologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje je trenutno na završnoj godini preddiplomskoga studija. Njegovo je mišljenje kako je školovanje izrazito važno za svakog čovjeka, ali zbog mnogo obveza i manjka vremena koje ovaj sport donosi ispočetka nije bio siguran koji fakultet izabrati. Ipak, velika želja za ostvarenjem i na akademskom putu je prevladala te je po preporuci prijatelja upisao Studij politologije.

Dobio sam savjet prijatelja Martina Mikulića, koji je već studirao politologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i odlično se snašao u toj oblasti, da je upravo politologija zanimljiv i koristan studij. Na njegovu preporuku izabrao sam taj studijski smjer i danas mogu slobodno reći da nisam pogriješio, dobro mi ide na studiju i siguran sam da ću ga uspjeti i završiti.

Dobra organizacija kao ključ uspjeha

Svakodnevni treninzi, velik broj utakmica i česta putovanja znaju biti prepreka u izvršavanju fakultetskih obveza, pogotovo jer ovaj mladi nogometaš mora redovito putovati iz Dubrovnika u Mostar i obrnuto. Međutim, Gašpar ističe kako se uz dobru organizaciju sve može stići realizirati.

Nekad zna biti teško uskladiti fakultetske i poslovne obveze, ali organiziram se tako da slobodno vrijeme između treninga iskoristim za učenje. Najveći je problem u mom slučaju stalno putovanje iz Mostara u Dubrovnik i obrnuto, što i nije baš relacija koja je blizu, ali uz određenu žrtvu i volju i to se može ostvariti.

Velike ambicije za budućnost

Želja ovog mladog nogometaša u usponu je što više napredovati, a kaže kako se nada da će zaigrati i u najboljim europskim klubovima i osvojiti velik broj trofeja. Istaknuo je kako bez nogometa ne može zamisliti svoj život.

Vjerujem da i kad završi moja igračka karijera neću napustiti sport jer mi je u planu i završiti trenersku školu te se okušati i ostvariti uspjehe i u tom dijelu sporta.

Uz mnogo truda ostvarenje snova

A za velike uspjehe u životu, ovaj nogometaš smatra da je potrebno za početak mnogo truda i ljubavi. Mladim ljudima je poručio da se bave sportom ukoliko ih to zanima i da ni pod koju cijenu ne odustaju od svojih snova.

Najlakše je odustati, mnogo puta mi je i samomu došlo da prestanem trenirati i pomislio bih da to sve nije za mene. Međutim, imao sam veliku podršku svojih roditelja, obitelji i prijatelja bez koje danas ne bih bio tu gdje jesam. Stoga bih i roditeljima preporučio da budu podrška svojoj djeci, jer jedino uz nju mogu ostvariti svoje snove, ističe najbolji hercegovački malonogometaš.

Gabrijela Arapović / Pogled.ba