LJUBUŠKI – Jučer je biskup Ratko Perić, nakon nedjeljnog krizmenog dana u Veljacima, u popodnevnim satima odvojio vrijeme kako bi na razgovor primio izaslanstvo Zaboravljenih branitelja. Razgovor se odvijao u opuštenom dijalogu, u prostorima župne crkve, gdje su branitelji oca biskupa, u kratkim crtama, upoznali o svim problemima i preprekama koje im stoje na putu do ostvarenja svojih zaslužnih braniteljskih prava.

Najveća i zadnja prepreka branitelja je odugovlačenje usvajanja Rezolucije u Federalnom parlamentu, nakon čega bi se pokrenulo niz ključnih otvorenih braniteljskih pitanja. Biskupa su upoznali da je Vijeće branitelja skupa s predstavnicima Parlamenta i Doma naroda, te s predstavnicima nekoliko ministarstava, mjesecima razrađivali sve točke Rezolucije, koja je konačno zapela tako što se odugovlači njeno stavljanje na dnevni red parlamenta.

Zaboravljeni branitelji nisu zaboravili pojasniti biskupu razlog zbog kojeg vladajuće i oporbene političke stranke ne žele Rezoluciju napokon ozakoniti.

Rezolucija u sebi sadrži i registar branitelja, u taj su registar mnoge političke stranke uvodile lažne poslijeratne “branitelje”, ti im novi “blijedi” branitelji svih ovih godina vjerno služe kao glasačka izborna mašinerija.

Posebno je naglašeno da je kraj Domovinskog rata dočekalo oko 37.000 pripadnika HVO-a, a da ih danas u tom istom registru ima preko 180.000, ta spoznaja svaki put bolno odjekne u svakom istinskom branitelju, bolnija od bilo koje druge boli jer nam je zadaju predstavnici našeg Hrvatskog naroda, kazali su predstavnici UZB.

Predsjednik UZB Drago Grbavac, osvrnuo se na loše materijalno stanje zaboravljene populacije branitelja, od koji mnogi u ovim teškim vremenima žive na rubu egzistencije, i da je upravo njih i njihove usjeve dodatno najviše pogodio mraz proteklih noći i ne mogu računati na bilo kakvu moguću odštetu jer su njihovi usjevi skromnijih površina.

U nastavku razgovora naglašeno je kako Zaboravljeni branitelji narednih dana planiraju mnoge mirne prosvjede i blokade diljem BiH, u cilju upoznavanja domaće i svjetske javnosti o cijelom ovom slučaju.

Biskup je na kraju susreta pohvalio sugovornike na izrazito velikoj moći dijaloga u kojem su izlagali svoje probleme, i posavjetovao im da tu moć dijaloga i dalje koriste kao jedino oružje do ostvarenja svojih zacrtanih ciljeva, te svima udijelio svoj Očinski blagoslov!

UZB Ljubuški