BiH GRCA U NEMORALU: Živimo korupcionaško umorstvo države, slijedi slom ili pobuna!

BiH u kontinuitetu nazaduje i po indexu korupcije se približava samome svjetskome dnu. To ne začuđuje, ako na čelu Agencije za borbu protiv korupcije imamo ravnatelja koji se davno spotaknuo o tu bolešćuru, ako policija i Tužiteljstvo nijemo promatraju pljačku, a političari jedino kriju imovinu dok koruptivne grijehe svakodnevno promoviraju u službenu politiku po svim razinama.

Slovenski premijer Marjan Šarec je podnio ostavku uz obrazloženje da nije u stanju ispuniti obećanja koja je obećao naciji. Bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je također stavio mandat na raspolaganje društvu, jer mu je Europa zabila nož u leđa i nije ispunio obećanje da će otvoriti pregovore sa EU. U oba slučaja svjedočimo vrhunskome ljudskome moralu i državničkoj odgovornosti, čemu se, na žalost naši čelnici narugavaju i posprdno komentiraju.

Ostavke i zatvor

Susjedna Hrvatska je davno zatvorila i osudila bivšega premijera Ivu Sanadera za bezočnu pljačku države. Ovih dana se javnost digla na noge i prisilila ministra zdravstva u Lijepoj našoj Milana Kujundžića da odstupi iz Vlade, jer je bestidno u imovinskoj kartici zatajio svoje ogromno sumnjivo stečeno bogatstvo. Steže se obruč oko zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i vjerojatno je pitanja dana kada će se opet vratiti u Remetinec gdje je već okusio svu surovost zatvorske ćelije.

Bosanskoherecegovačko društvo se ležerno valja u kaljuži, ono je odavno kronično obolilo od zloćudne bolešćure korupcije i praktično živimo umorstvo države sa jedino mogućim epilogom, slomom ili brutalnom pobunom ojađenih ljudi, koje ruku na srce još nema na vidiku. Upravo zbog toga se domaći vlastodršci, predvoditelji i sponzori kriminala i korupcije ponašaju tako kabadahijski i krajnje nemoralno. Umjesto da suzbijaju pljačku oni usrksavaju čak i bivše korupcionaše, pa u institucije na svim razinama instaliraju osumnjičene, ministre, zastupnike i načelnike sa presudama i potvrđenim optužnicama koji lažno unose podatke o svojoj imovini, zabranjuju policiji i tužiteljstvu da istražuju i kažnjavaju griješnike sa dugim prstima.

U prošli četvrtak je ugledao svijetlo dana još jedan šokantni pokazatelj, BiH je prema Indeksu percepcije korupcije ove godine ocijenjena sa 36 (na skali: 0 – 100), što predstavlja najlošiju ocjenu od 2012. godine od kada se temelji na postojećoj metodologiji, svrstavajući se tako u red zemalja koje globalno u kontinuitetu najviše nazaduju.

Naime, na rang listi Indeksa koju je objavio Transparency international, BiH je pala za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu i zajedno sa Kosovom zauzela 101. poziciju od 180 država. Ukoliko ipak uspoređujemo s spomenutom 2012., naša zemlja je tada imala ocjenu 38 i bila je na 89. poziciji.

”BiH je uspjela nešto što nijedna država nije, a to je dodatan pad kada je riječ o korupciji i konstantno nazadovanje. BiH je u situaciji u kojoj je korupcija postala službena državna, entitetska i županijska politika i to je moguće vidjeti u svakom pojedinačnom potezu institucija u ukoliko analizirate bilo koje imenovanje, natječaj, propis, vidjet ćete da je riječ o vrlo jasnom partikularnom interesu koji stoji iza njih“, pojasnio je strašne smjernice politike domaćih despota Srđan Blagovčanin iz TI BiH.

”Najbolji primjer za to su slučajevi Memić i Dragičević. Pravosuđe ne da ništa nije uradilo da otkrije počinitelje, nego su uradili sve da ih prikriju pa su bili nagrađeni velikim pozicijama pojedinci umjesto da budu sankconirani”, poručio je predsjedatelj Upravnog odbora TI BiH. Ukazuje kako potpuna politička i kontrola organiziranoga kriminala nad pravosuđem zahtijeva prioritetno djelovanje. Podsjetio je Blagovčanin kako je, nažalost, inicijativa organizacija civilnog društva za provođenjem detaljnih provjera (vetting) svih nositelja pravosudnih funkcija bila ignorirana od strane BiH vlasti, ali i od strane EU.

Istrage ministara

Državni izaslanik DF i bivši ravnatelj Uprave federalne policije Zlatko Miletić je vrlo ozbiljno upozorio na jednu groznu činjenicu, koja je promakla javnosti, da je nad najmanje pet izaslanika u sadašnjem sazivu Doma naroda provodio istražne radnje zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo kriminala ili korupcije. Ma nitko se nije osjetio prozvan niti se makar zacrvenio, svi uživaju u presumciji nevinosti iako toga nema u politici. Tko se više sjeća Kemala Čauševića i njegove višemilijunske pljačke države, njegovih stanova u centru Sarajeva i drugih nekretnina. Suđenje se oteklo u nedogled, rasplet sigurica za kladionice.

Ovih dana pojedini sarajevski krugovi i mediji upozoravaju na pošast u institucijama.

”Novi državi premijer osuđivan je za nesavjestan rad u službi. Državni minstar sigurnosti jedno je vrijeme proveo u pritvoru, isto kao i čelnik državnoga Doma naroda.

Još uvijek nepotvrđeni državni ministar za ljudska prava ima optužnicu za vratom, terete gaza netransparentno trošenje proračunskih sredstava i teške optužbe za mobinguposlenice.

Jedan od članova nove Vlade godinama je navodno radio za interese hrvatske obavještajne službe, a protiv interesa svoje države, a još jedan novi član Vijeća ministara uspio je kupiti stan od 130 kvadrataza 920 maraka, u vrijeme kad je biopremijer FBiH.

Jedan ministar u Vijeću ministara dolazi iz stranke čiji je lider najveći lijevi desničar u državi, ali svoj obraz ne daje nizašta. E taj ministar iz te stranke je svojevremeno podržao samoproglašenog četničkog vojvodu Nikolu Poplašenaza člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta.

U novoj državnoj vladi jedan ministar poznat je po aferi papak, a jedna od novih žena-ministrica po osobnim vezama sa Muslimanskim bratstvom, odnosno šejhom Jusufom El Karadawiem.

U naredne četiri godine šef Zajedničkoga povjerenstva Parlamenta BiH za obranu i sigurnost bit će visoki dužnosnik SDA široj javnosti poznat i kao optuženik iz predmeta “zapošljavanje za lovu”, koji je rezultirao i samoubojstvom konjau vlasništvu drugog optuženog Amira Zukića,upozorava jedan sarajevski portal.

Nova afera, slična onoj sa Milanom Kujundžićem u Hrvatskoj, trese sarajevske općine. Navodno je pet načelnika slagalo državu i javnost unošenjem lažnih podataka o svojoj imovini. Sarajevski javni prostor bruji kako su načelnici Starog Grada, Trnova, Novog Sarajeva i Ilidže te gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka prikrili da su oni, njihove supruge, djeca i roditelji vlasnici stanova, garaža i zemljišta.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su pronašli ukupno 13 neprijavljenih nekretnina. ”Umirovljenica Rasema Kadrić je u 84. godini za 128.500 maraka kupila dvosoban stan u sarajevskom naselju Šip od firme “BooC“ koju su osnovale boračke organizacije Općine Centar. Četiri mjeseca nakon kupovine poklonila je stan kćerki Sadi Ajnadžić, supruzi načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića. A on je član Stranke demokratske akcije (SDA), general Armije BiH i bivši ministar za boračka pitanja u Sarajevskoj županiji”, navodi se u jednom od najeksponiranijih primjera nemorala i izigravanja zakona.

Intelektualci i sluđena javnost ponekad znaju nostalgično vapiti da nam se odnekuda ukaže neki domaći Willi Brandt, Zoran Zaev, Marjan Šarec, Zoran Milanović ili makar alternativa koja liči na Miroslava Škoru. Ljudima su dozlogrdili neobrazovani, primitivni i koorupcionaški činovnici. Pusto sanjarenje nažalost dokrajči surova istina da nama zapravo sudbonosno i spasonosno treba domaći Ivo Sanader. Ova zemlja je prepuna lešinara i treba joj žestoka metla.

Američki dužnosnici često upozoravaju kako je jedini lijek za bolesnu državu BIH ”uhićenje najmanje tri velike ribe”. Ali, oni su sve preventivno i perfidno posložili da je taj pravosudno-policijski puč nemoguće izvesti. Umjesto glavešina policija privede, a sud brzo presudi nekom jadnom ”kradljicu” drveta u Središnjoj Bosni koji se samo, makar je i to nedopustivo, htio pošteno ogrijati preko hladne zime.

Događanje naroda bi moglo izazvati krvoproliće i to nije za poželjeti niti najvećem dušmaninu, ali kad masa ne bude imala što jesti i poludi od bahatosti domaćih budala, nema toga tko će to obuzdati.

Dnevni list