Bosna i Hercegovina umiješana je u krupan financijski skandal – u BiH su nestali milijuni eura iz kase Europske investicijske banke (EIB). Iz njenog sjedišta u Luksembrugu zatražili su temeljitu istragu, otkrivanje i kažnjavanje krivaca i vraćanje novca.

Korupcija i pljačka

Iz Europske investicijske banke koja je financijska institucija Europske unije, o svemu su obavijestili Ministarstvo sigurnosti BiH i ministar Dragan Mektić to je javno potvrdio. Također su najavili da će Ministarstvu sigurnosti poslati kompletnu dokumentaciju s kojom raspolažu. O kojoj sumi novca kojem je nestao trag u BiH se radi bit će poznato kada iz Luksemburga stigne dokumentacija.

Inače, novac iz Europske investicijske banke namijenjen je za financiranje brojnih razvojnih i infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

Kako je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio, BiH je pod jakim pritiskom europskih financijskih institucija, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda zbog neuređenog bankarskog sektora uz napomenu da je država obavezna da provede opsežnu istragu o svim financijskim malverzacijama i to će svakako učiniti.

Mektić je otvoreno priopćio da su razmjere korupcije i pljačke ogromne i da se to čini i preko nekih banaka.

Tragovi novca

Podsjećanja radi, Bobar banka, Banka Srpske i Balkan Investment banka su propale zbog korupcije i malverzacija u poslovanju.

Posebno je zanimljiva Mektićeva izjava koja će tek naići na veliki odjek da je iz Bosne i Hercegovine preko nekih banaka nezakonito izvučeno oko dvije milijarde maraka i da za to nitko nije odgovarao!

Bar za sada iz bankarskog sektora nema reakcija na zahtjev Europske investicijske banke. Ne treba posebno naglašavati da Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond i europske financijske institucije do u detalje znaju situaciju i stanje u bankarskom sektoru BiH i od državnih i entitetskih vlasti zahtijevaju da se ono pod hitno uredi.

U ovom trenutku nije poznato kako će se cijeli ovaj slučaj okončati osim što je izvjesno da će Europska investicijska banka naplatiti svaki euro i nijedan neće oprostiti bez obzira tko je i na kakav način pokušao da ga sakrije, uostalom tragove novca nitko, nigdje i nikada nije uspio izbrisati.

Dnevni list