Besplatne knjige za učenike od 1. do 7. razreda OŠ u ŽZH, a ne zna se hoće li nastava biti “ON ili OFF LINE”!

Vlada ŽZH je donijela odluku o korištenju sredstava “Kapitalni izdaci nabave udžbenika” utvrđenim Proračunom ŽZH koji je objavljen u “Narodnim novinama ŽZH”, broj 17/20.

Prema toj Odluci, udžbenici od 1. do 7. razreda osnovne škole će biti besplatni za sve učenike. Što stoji u dokumentu kojeg je u posjedu portal SirokiBrijeg.info, a kojeg potpisuje ravnateljica OŠ Ruđera Boškovića iz Gruda Lucija Mikulić, dok se ministrica Ružica Mikulić i njeno ministarstvo još nisu službeno obratili po ovom pitanju.

Vjerovat ćemo kako se ovdje radi za sve škole i učenike s područja ŽZH, a ne samo za Grude.

Što se tiče 8. i 9. razreda oni za ovu godinu se nisu pronašli na spisku, jedino što su za njih napravili popis udžbenika koji se može pronaći na službenoj stranici ministarstva MOKS-ZZH.com ili klikom na ovaj LINK, a koje će nastavnici odabrati koje su im najbolje, ako nastave u školama uopće bude!

Neke škole su već na ulaznim vratima objavile koje će knjige koristiti za te veće razrede, tj. za 8. i 9.. Pa tako da možete do svojih škola prošetati i sami vidjeti koje bi se knjige mogle koristiti.

Posebna napomena je upućena roditeljima da radne bilježnice i ostale radne materijale ne kupuju do početka školske godine.

Moramo napomenuti kako je između ostaloga Roditeljsko vijeće Prve i Druge osnovne škole u Širokom Brijegu inzistiralo tražeći od ministrice Mikulić da knjige učenika osnovnih škola budu na proračunu ŽZH. Nadamo se kako će već i od naredne školske godine i za ostale učenike knjige biti besplatne, što će zasigurno jako financijski pomoći brojnim roditeljima.

Unatoč priči o udžbenicima, još nije poznato na koji način i kako će se održavati nova školska godine s obzirom na aktualnu situaciju jer se izgleda njima ne žuri s objavom, niti bilo kakvom “pametnom” najavom po tom pitanju, iako su mnoge županije već najavile neke poteze.

U slučaju da se održavanje školske nastave bude održavalo kao zadnjih mjeseci “na daljinu”, ni tu ništa nije poznato kako će se učenicima, roditeljima i učiteljima omogućiti adekvatna oprema za kakvo-tako održavanje iste.

Izgleda kako su svi nešto na godišnjem odmoru jer su se uistinu puno naradili ili se jednostavno negdje “skrili” i pripremaju taktiku pa će tek onda izaći u javnost jer se uistinu još ništa konkretno ne zna. A do tada roditelji neke strepe hoće li im dijete u školu ići ili neće i dogovaraju se usput u kući sa svojim ukućanima ili susjedima tko će ostati s djecom, a tko ići na posao…

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info