BANKE TRLJAJU RUKE: Osuđenici mogu kupiti godinu dana zatvora, dan 100 KM

Zastupnici Doma naroda Parlamenta FBiH prihvatili su nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH kojim se, između ostalog, određuje kako se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom kaznom u iznosu od 100 KM za dan, piše Večernji list BiH.

Različita praksa

Do sada je zakonom bilo propisano da se kazna zatvora zamjenjuje novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačuje s jednim dnevnim iznosom novčane kazne ili sa 100 KM ako se novčana kazna utvrđuje u određenom iznosu. Ovakva odredba je dovodila do različitog postupanja sudova te do nejednakog položaja osuđenih osoba – podnositelja zahtjeva za zamjenu kazne zatvora do jedne godine novčanom kaznom.

Sloboda određivanja iznosa kojom bi se mijenjao dan zatvora rezultirala je i slučajem od prije nekoliko godina u kojem je, doduše u Sudu BiH, osuđeniku umjesto godinu dana zatvora određeno plaćanje iznosa od 4750 maraka.

Sud BiH je odlučio da osuđenik dan zatvora mijenja dnevnom kaznom od 13 KM, što više neće biti moguće. Pa će tako osuđeni na godinu dana svoju zatvorsku kaznu moći izvršiti uplatom iznosa od 36.500 maraka, fiksno te će ona za svakog osuđenika bita ista.

Federalni ministar pravosuđa Mato Jozić kazao je kako do sada na razini FBiH nije bila usuglašena praksa da se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom kaznom. “Bilo je određenih različitih postupanja, zajedno s Vrhovnim sudom smo ovaj članak definirali kako bi bilo ujednačeno da svi sudovi na razini FBiH primjenjuju da dan zatvora bude, konkretno, 100 KM”, kazao je Jozić.

Izrečena kazna zatvora u trajanju do 1 godine, koja je zamijenjena novčanom kaznom, mora se uplatiti u jednokratnom iznosu i to u roku 30 dana. Ako se novčana kazna ne plati u ovom roku, sud će donijeti odluku o izvršenju kazne zatvora. Ako se plati samo djelomice, izvršit će se kazna zatvora, razmjerna iznosu koji nije plaćen.

Dugotrajni zatvor

Novina je i da osobe osuđene na kaznu dugotrajnog zatvora, nakon izdržane dvije trećine izrečene kazne, mogu biti premještene u ustanovu za izvršenje kaznene sankcije poluotvorenog tipa. Uvjeti pod kojima to može biti učinjeno bit će propisani Zakonom o izvršenju kaznenih sankcija FBiH. “Zatvorenici koji su osuđeni na, primjerice, 20 godina zatvora iz Zenice će moći preći u zatvor poluotvorenog tipa u svrhu resocijalizacije i privikavanja životu na slobodi”, kazao je Jozić novinarima.

Večernji list BiH