Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz šablona brzopoteznih izvora energije.

Osim hranjive vrijednosti dokazana je njena svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom

1. Nadutost i zatvor

Banane sadrže pektin, koji ubrzava probavu i potiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga, njihovo djelovanje je probiotskim i stimulira rad crijeva. Svi ovi faktori potiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva i djeluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

2. Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam, pri čemu pada razina kalija u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane, koja u sebi sadrži dovoljno kalija, koji će pomoći u normaliziranju otkucaja srca, slanju kisika u mozak i reguliranju optimalne količine vode u tijelu.

3. Krvni tlak

Poznato je kako velik unos natrija, a mali unos kalija ima negativan utjecaj na krvni tlak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti velikom količinom kalija, koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se pojesti jednu bananu, koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

4. PMS

Banane obiluju vitaminom B6, koji povoljno utječe na razinu glukoze u krvi, a dokazano je kako vitamin iz B zajednice kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

5. Depresija

Sastojak banane je triotofan, oblik proteina koji pospješuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime, samo jedna banana je dovoljna da razinu serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Zenstvena.com