Home Vijesti Baka Jela zakoračila u 106.: Voljela bih da nekome mogu prepričavati životne zgode

Baka Jela zakoračila u 106.: Voljela bih da nekome mogu prepričavati životne zgode

0
Baka Jela zakoračila u 106.: Voljela bih da nekome mogu prepričavati životne zgode

U obiteljskoj kući u širokobriješkom naselju Potkraj u župi Kočerin proteklih dana bilo je posebno slavlje.

Naime, baka Jela Mabić, krštenoga ime Helenna, rođena Ljubić, proslavila je 105. rođendan i stotinu godina od dolaska iz daleke Amerike. Na Jelinu rođendanu i ulasku ove vitalne starice u 106. godinu života okupila se i brojna obitelj. Baka Jela sa suprugom Jurom, danas pokojnim, izrodila je šestero djece, ima devetero unuka, 16 praunučadi i četvero šukununučadi. Rodila se u New Yorku 1915. godine kao Helenna.

Njezin otac Jozo iz Potkraja, obližnjeg naselja Privalj, još kao mladić otišao je raditi u Boku kotorsku, gdje je upoznao i Jelinu majku Filomenu rođenu pokraj Šibenika.

Ubrzo su se vjenčali i odlučili potražiti bolji život odlaskom u Ameriku. U Americi su ostali živjeti pet godina i prije jednoga stoljeća odlučili su se vratiti u Boku kotorsku, potom u Hercegovinu. Jela se udala u 24. godini za Juru Mabića iz kočerinskoga naselja Budim. Ubrzo sa svojim mužem naseljava se u širokobriješko mjesto Potkraj, gdje živi danas. Njezin suprug umro je prije dvadeset godina, piše Večernji list.

Na upit kako živi, uz nježni i blagi osmijeh, ova vitalna starica govori nam kako nema društva s kojim bi mogla razgovarati, prepričavati životne zgode i nezgode prikupljene kroz više od stoljeće života. Kada smo prije pet godina s njom bili na proslavi stotoga rođendana, kazali smo: Vidimo se na sljedećem rođendanu.

I, uistinu, nakon toga slavlja baka Jela proslavila ih je više, a sada i još jedan jubilarni, stotinu peti, i tako postala zasigurno jedna od najstarijih žena ne samo u Hercegovini već i šire.

Miro Bošnjak / Vecernji.ba