Bademovo mlijeko je izuzetno zdravo i korisno. Ne sadrži kolesterol i bogato je vitaminima i mikroelementima koji su, tako otopljeni, lako dostupni našem organizmu. Mlijeko dobiveno iz badema je odlična alternativa kravljem mlijeku, jer u svom sastavu ne sadrži kolesterol, a sastoji se od 20% proteina. Vitamina E u bademovom mlijeku ima više njego u špinatu, koji je inače izvor magnezija.

Sem toga, ovo mlijeko je izvor fosfora, koji nam je toliko potreban za zube i kosti. U njemu ima 4 puta više kalcija nego u kravljem mlijeku, 370 mg kalcija na 100 gr proizvoda! Da ne zaboravimo i kalij, cink, bakar, željezo, skupinu B vitamina i mangan.

Zašto treba piti bademovo mlijeko?

Liječnici ga preporučuju za brže i sigurno zacjeljivanje čira želuca i dvanaesnika.

Bademovo mlijeko stimulira izlučivanje žuči i pražnjenje zučne vrećice.

Stimulira rad crijeva i koristi se za kronične kolitisa i opstipacije. Posjeduje lak laksativan učinak.

Popivši čašu bademovog mlijeka riješit ćete se žgaravice i spriječiti bolesti probavnog trakta

Bademovo mlijeko je korisno kod prehlada, astme, nesanice, impotencije, anemije.

Odličan je izvor energije, podržava aktivnost mozga i jača memoriju.

Umjereni razinu vitamina A u ovom mlijeku ojačava vid i utječe na sposopnost očiju u prilagođavanju različitom osvjetljenju.

Čaša bademovog mlijeka sadrži 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina E – antioksidansa, koji smanjuje rast slobodnih radikala, koji kako je izvjesno izazivaju rak.

Ima dosta B vitamina (riboflavina) i željeza neophodnih za rast i zdravo funkcioniranje mišićnog tkiva.

Bademovo mlijeko ne sadrži laktozu, tako da ga možete slobodno piti bez straha od probavnih poremećaja.

Ima malo kalorija (1 čaša sadrži samo 40 kalorija), ne sadrži zasićene masti, što ga čini vrlo korisnim za osobe, koje pokušavaju izgubiti na težini.

Posto sadrži flavonide, pomaže smanjenju razine kolesterola i zaštiti srca.

Čisto bademovo mlijeko osigurava zdravu kožu i kosu.

Pripremiti bademovo mlijeko uopće nije teško. To može uraditi svaka domaćica, koja u svojoj kuhinji posjeduje blender ili sokovnik.

Za pripremu bademovog mlijeka biće potrebno:

– Blender ili sokovnik
– 1 čaša sirovog badema, koji ćete pronaći u radnjama zdrave hrane
– 3-4 čaše vode; cjedilo

Priprema:

Potopiti badem u vodu preko noći. Ujutro vodu prosuti. U posudu s bademom sipati čistu (poželjno flaširanu ili filtriranu) vodu, 3-4 čaše. Poslije miješati u blenderu (2-3 minuta). Mlijeko procijediti kroz cjedilo i sipati u staklenu ambalažu. Rok trajanja u hladnjaku 2-3 dana. Času mlijeka možete zasladiti s malo meda ili dodati cimeta, kakaoa ili vanilije. Stvar vašeg ukusa.

Pulpu, koja je ostala poslije cijeđenja, nemojte bacati. Sa njom možete pripremiti marcipan kolač, krekere, dodati ga u musli, ili osušiti i dobiti bademovo brašno. Od pulpe možete napraviti odlične hidratantne maske za lice, ako dodate malo vrhnja i meda. Na očišćenu kožu lica nanesite na 10-15 minuta, zatim isperite vodom ili obrišite salvetom. Vaša koža će vam biti zahvalna.

Dakle, kao što vidite, korist od bademovog mlijeka je neprocjenjiva, jer ono sadrži mnogo hranjivih tvari, koje su bitne za održavanje zdravlja i vitalnosti našeg organizma.

Zenstvena.com