Moderna hrvatska država počiva na dva stupa. Prvi je stup Sveta Katolička i Apostolska crkva u Hrvata, dok je drugi stup Domovinski rat. Ništa izvan ta dva stupa ne postoji niti može postojati.

Postoji uzajamnost i korelacija između ta dva stupa između kojih i izvan kojih ne postoji ništa drugo. Jer ima li išta svetije nego biti spreman dati svoj život za ljubav Isusa Krista i za svoju Domovinu. A branitelji koji su živjeli Domovinski rat sa krunicama oko svog vrata čuvali su vjeru naših otaca i svoju Domovinu. Zaboravili su na svoje profesije, afinitete i sklonosti, te su napustili svoje tople domove, bavljenje glazbom, slikarstvom, tokarstvom, poljoprivredom, sportom i krenuli ka izvoru svijetlosti koji uvijek pobjeđuje tamu.

Često su bili sami poput planina pokrivenih snijegom, ili onog jablana sa slike Vincenta van Gogha, ali uvijek i zauvijek spremni podmetnuti svoja leđa poput Šimuna Cirenca posrnulom Spasitelju, odnosno kolegi s ratišta. Padali su i dizali su se i u vrijeme Domovinskog rata i nakon njega trpeći svu nepravdu ovog svijeta. I opet su bili spremni nositi na sebi sve križeve svijeta moleći Boga da im olakša u muci, moleći Ga da im oprosti njihove sumnje i kletve, mržnju i pušku u ruci.

Premda su mnogi dali svoje živote za obranu ta dva stupa, dok su mnogi izvršili suicid, mnogi su teško oboljeli, dok mnogi žive u oskudici i neimaštini, nisu se odrekli ljubavi prema svom Spasitelju i Otkupitelju.

Ipak bez obzira na sve životne nedaće koje su ih snašle i koje ih svakodnevno snalaze među njima postoje neki, premda rijetki koji nisu posrnuli i potonuli jer ih je upravo vjera u ta dva stupa održala u životu i dala im nadu u neki bolji i pravedniji život.

Oni i dalje zrače i daju toplu energiju poput gejzira (toplih termalnih izvora) s Islanda koji u prijevodu znači Ledena zemlja. U tom smislu pjesma Gospode je upravo izniknula na izvoru te vjere.

Ovim putem javnosti želimo skrenuti pozornost kako mediji znaju za aktualni slučaj “sotoniziranja” u srcu Hercegovine, ali nećemo sad zasad tome davati pozornost jer nije vrijedno toga, dok ne uvidimo kako je vrijeme za radikalne poteze, nego vas sve upozoriti da se čuvate i maknete iz te sjene, da se čuvate isto kako su branitelji sa križem oko vrata i vjerom u srcu čuvali i obranili nas od “sile zla”!

Autor ove duhovne pjesme je bivši pripadnik HVO-a iz Širokog Brijega, koji za portal SirokiBrijeg.info kazao kako želi u ovom slučaju ostati anoniman dok ne dođe vrijeme kada će se javnosti službeno predstaviti s novim pjesmama i duhovnim riječima.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info