FOTO: MIli Marušić

Portal SirokiBrijeg.info nastavlja sa svojim serijalima “RAZOTKRIVANJE” u kojima “ležernom komunikacijom” s brojnim sugovornicima nastojimo otkriti probleme, nedoumice i sve što naše sugrađane zanima, a nisu imali prilike čuti i pročitati priču u detalje na nekom drugom mediju!

Razotkrili smo koja firma našu Ugrovaču pretvara u mliječnu boju, no još nismo otkrili tko ispušta kemikalije koje rade pomor ribe iako imamo sumnje, ali nemamo trenutno dokaze. Tako da je i ta priča aktualna sve dok ih ne pronađemo. Razotkrili smo kako se Grad Široki Brijeg domogao najskupljeg vozilo za čišćenje cesta, a koje je u zadnje vrijeme više na popravku nego na mjestima za koja je namijenjen i što je još bolje, troši više goriva nego cijeli vozni park Vlade ŽZH iza čije zgrade je parkiran!

Puno je zanimljiv priča iza nas, a sve zanimljivije dolaze nam i u nastavku. Naravno, prije svega zahvaljujući čitateljima koji nas konstantno opskrbljuju brojnim materijalima i dokazima što popunjavaju naše tekstove ako ih čitate “između redaka”.

U novom nastavku donosimo priču – Projekt “Duhanska stanica” u Širokom Brijegu

“Pred Prvi svjetski rat otvori se u Širokom Brijegu pošta (1911) i otkupna stanica duhana (1912). Koliko je bio velik društveno-gospodarski značaj novog duhanskog objekta suvišno je isticati. Društveni značaj stanice ogledao se u tome što su u njoj, prvi put u povijesti ovoga kraja, zaposlenje pronašli domaći ljudi koji su bili školovani i sposobni” – stoji zapisano u povijesti Širokog Brijega.

Preživi duhanska stanica i prvi i drugi svjetski rat, te posljednji rat u BiH. Ali ne preživi vladavinu HDZ-a.

“Prostor duhanske stanice bit će jedan od najuređenijih prostora u središtu grada. Cilj su sadržaji od općeg interesa, od gradskog muzeja te ostalih polivalentnih sadržaja koji će se napraviti na ovom prostoru” – izjavio je gradonačelnik Miro Kraljević 03. srpnja 2015. godine. Evo dođe i travanj 2019. godine, ali polivalentnih sadržaja nema.

Ako je gradonačelnik pod polivalentnim sadržajima mislio na piromaniju, krađu konstrukcija, željeza, lifta, divlji parking, divlje odlagalište otpada, onda ok. Obilaskom prostora duhanske stanice svjedoci smo uvođenja novog polivalentnog sadržaja, a to je tajnovito nestajanje starog skupocjenog klesanog kamena (još je samo kamen ostao).

Kroz period od 08.04.2019. godine do danas, a za vrijeme izvođenja radova u krugu Duhanske stanice svakodnevno smo foto-aparatom bilježili novonastale promjene, što možete vidjeti u ponuđenoj foto galeriji.

Ovom reportažom došli smo do saznanja da stari klesani kamen nestaje iz vanjskih zidova, posebno stepeništa, objekata. Čak se i prilikom izvođenja radova sortirao malo ljepši kamen. Pitanje je gdje je završio skupocjeni stari klesani kamen? Je li u nekoj od konoba ili palača? Znate onu: zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača.

Na slici iznad može vidjeti jedan od primjera uništena stepeništa, tj. dobro i precizno izrezanog u ulaza jedne od zgrada Duhanske stanice, kako bi se otuđio klesani kamen. Laički gledano, to se nije moglo napraviti bez pomoći stroja, primjerice bagera, ali opet nek struka kaže svoje.

Je li gradska uprava možda prodaje stari klesani kamen? Ne, ne prodaje ga, već to je netko dobro isplanirao, odrezao kao krišku salame i odnio, gdje, ne zna se!

Na drugoj strani ovog kompleksa, srušena je jedna od baraka i radi se parking što je za pohvalu u jednu ruku, jer je to jedan od mnogobrojnih sadržaja koji su postali potreba u Širokom Brijegu, a znamo svi jako dobro koliko nam sadržaja još fali.

Čak smo otkrili gdje su sakrili jedan stari bijeli autić koji je preko 15 godina krasio parking preko puta zgrade Vlade ŽZH, za koje se pričalo kako je od premijera Zdenka Ćosića koji ga je tu ostavio nakon što je nabavio novo vozilo, ali on nam je to demantirao, tako da se vlasnik još uvijek traži, i eto ako ga zanima sakrili su ga iza zgrade Vlade ŽZH.

Bitno da se nešto napokon pokrenulo sa radom na području Duhanske stanice koja desetljećima čeka renovaciju i adaptaciju, a koja nikako da krene s mrtve točke.

Ponukani radovima i brojnim problemima koji se godinama gomilaju na ovom području, razgovarali smo s gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem o trenutno aktualnoj temi i doznali jako puno toga, a i ono najvažnije kako će “Duhanska stanica” još godinama biti samo projekt na papiru i kako to neće biti lako realizirati.

Doznali smo kako će se projekt postepeno odrađivati koliko se financijski bude u mogućnosti, doznali smo i hoće li ovaj dio završiti u privatnim rukama ili postati sve ono što je gradonačelnik planirao, što će biti sa fino klesanim kamenom, hoće li završiti samljeven ili se možda može iskoristiti za izrade lijepih kamenih kućića uz vrelo Boraka ili na nekoj lokaciji koja će biti zanimljiva turistima ako ikada odluče doći u Široki Brijeg provozati se zip-lajnom ili prošetati uz ovaj prirodni biser. Doznajte sve u nastavku…

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info