AUDIO: Guslar Marko Čolak opjevao Ratka Perića: ‘Vatikan se Perića odriče, svih podvala i njegove priče’

Guslari su kroz prošlost opjevali brojne pozitivnosti, ali i negativnosti u društvu, a ovog puta u pjesmi se našao i Ratko Perić iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije koji dva i pol desetljeća, nažalost po hercegovački puk, dosljedno gradi politiku sukoba.

Upravo o tome ovih dana zapjevao je poznati hrvatski narodni guslar i jedan od najmlađih Marko Čolak. Čolak je guslar iz župe Ledinac, općina Grude, a tekst o ratobornom biskupu napisao je tvorac brojnih stihova koji već polako ulaze u legendu Frano Mikulić Jukić.

U stihovima Čolak je opjevao vladavinu biskupa na odlasku (2.2. 2019. navršiti će 75 godina) i njegov odnos prema Međugorju.

“Tko to sije od razdora sjeme, i tuče nam orahe od tjeme… niječe Gospu vidioce blati, i okolo praznu slamu mlati… svako malo piše Vatikanu, na njegovu da se stave stranu… neistine iznosi, neznanje, da uništi ovo ukazanje… te napisa drvlje i kamenje, na naš narod i naše znamenje… biskup Perić kompas izgubio, te u krivo sve je nasadio… u narodu samo razdor stvara i okolo crkve nam zatvara… oko župa s fratrima ratuje, kašu muti i zavjeru kuje… ovo malo nesretnoga puka, na stotine stavio je muka… nije njemu naša Gospa kriva, nego novac što mu se ne sliva… u velebne njegove odaje, pa mu ništa drugo ne ostaje… stoga Papa poslanika šalje, jer ovako to ne ide dalje… Vatikan se Perića odriče, svih podvala i njegove priče… Henryk Hoser papine su oči, novim putem Međugorje kroči… na veselje i na ponos svima, a Perića čeka mirovina…”, neki su od stihova novog guslarskog hita u Hercegovini, koji je objavljen na Youtubeu.

https://www.youtube.com/watch?v=Dm6onkX939E

Grude.com