Preko 75% vode Ljubuški izgubi tijekom mjesec dana, većinom zbog ilegalnih priključaka!

Ekonomija & Gospodarstvo Ljubuški Vijesti ZHŽ

rijeka ljubuški 20042015
LJUBUŠKI – Iako Ljubušaci tvrde da raspolažu s izvorištima i količinom pitke vode više nego Izrael, nikako dočekati da u toj blagodati uživaju kako očekuju.

Do rata i nekoliko poratnih godina vodovod iz bivše države, koji je išao od izvora Vrioštice u Vitini samo do Ljubuškog, bio je dotrajao, od azbestnih cijevi užeg profila i curio na sve strane.

Onda se općina zadužila kod međunarodnih kreditora i izgradila novi, a poslije je mreža proširena i gotovo sva sela dobila su pitku vodu. Međutim, kredit je trebalo vraćati i Ljubušaci su se ljutili tvrdeći da plaćaju najskuplju vodu u Hercegovini. Osim toga staro, prijeratno JKP Ljubuški je upalo u financijske i druge poteškoće pa je općinska vlast osnovala novo komunalno poduzeće JP Parkovi. No, trakavica se nastavlja, cijeli slučaj je na sudu i rasplet je neizvjestan. Nedavno je OV usvojio odluku da se cijena vode poveća pet-šest posto, što je izazvalo dodatno negodovanje. Poteškoće su i dalje ostale.

– Ukupno se mjesečno izvuče oko 3,700.000m3 vode, a mi obračunamo oko 900.000 m3. To znači da su gubici na mjesečnoj razini oko 2,800.000 m3 (75,68%). Uzrok je dotrajala mreža i ilegalni priključci građana. Žurno treba obnoviti mrežu, izbaciti azbestne cijevi i spriječiti krađu vode. Neke ilegalne priključke smo otkrili, podnosit ćemo sudske prijave, zakonska kazna je do 2000 KM. Nabavili smo uređaj za otkrivanje ilegalnih priključaka što će nam olakšati pronalaženje počinitelja, kaže Nikica Vučić, ravnatelj JP Parkovi. Cijena uređaja za otkrivanje nezakonitih priključaka je oko 6000 KM, a nabavljen je i uređaj za otkrivanje kvarova u mreži.

Izvor vijesti: Ivan Kaleb / Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *