U petak izložba “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ u Širokom Brijegu

Kultura Umjetnost

omub15042015
ŠIROKI BRIJEG – U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji implementira Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima, u Širokom Brijegu će se održati izložba i panel diskusija s ciljem promoviranja umjetnosti i izgradnje mira u bosanskohercegovačkom suvremenom društvu.

Svečano otvorenje izložbe „Otisci multioriginalne BiH“ je u petak, 17. travnja u 18.00 sati u prostorijama Galerije Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, u ulici Stepinčeva 16.

Otvaranje izložbe će biti popraćeno i dijalogom stručnjaka, građana i građanki Širokog Brijega o umjetnosti i željenoj pozitivnoj transformaciji društva kroz panel „Povezujuća umjetnost i promjena“. Panelisti će biti prof. dr. Vlatko Kraljević, doc. dr. Tatjana Mićević-Đurić i mr. Amila Puzić.

Izložba i panel diskusija se organiziraju u svrhu edukacije, razmjene iskustava, promocije umjetničke originalne bosanskohercegovačke grafike, izgradnje pomirenja i razumijevanja, te uopšte upoznavanja i povezivanja mladih ljudi iz različitih etničkih grupa i sredina BiH.

Sa aspekta promocije kulture i umjetnosti ovih prostora, ova izložba i panel diskusija imaju veliki značaj jer smo svjedoci da bosanskohercegovačko društvo, kultura i umjetnost u zadnjoj deceniji trpe degradaciju i stagnaciju. Izložbom „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ i panel razgovorom sa građanima i građankama žele se, kroz angažirani umjetnički izričaj, promovirati najviše vrijednosti u BiH.

Izložba „Otisci multioriginalne BiH“ već je održana u Sarajevu, Trebinju i Mostaru.

PRO-Budućnost projekt se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane i nastoji prepoznati mogućnost za povezivanje u svim segmentima našeg društva, uključujući umjetnost, sport, medije, mlade, nevladine organizacije, službene strukture vlasti, ranjive kategorije, itd.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *