11. TRAVNJA: Godišnjica smrti fra Augustina Baraća, ali i zanimljive kulturne večeri u Posušju

Travanj Vremeplov ZHŽ

vremeplov 1042015 1Prošle godine je na današnji dan u samostanu na Humcu preminuo fra Augustin (Baja) Barać (r. 16. svibnja 1937.) u 77. godini života, 57. godini redovništva i 49. godini svećeništva.

Proviđen je sakramentima umirućih. Fra Augustin je rođen 16. svibnja 1937. u Međugorju, gdje je na isti dan i kršten. Pučku školu pohađao je u Međugorju i u Čapljini od 1945.- do 1951. Gimnaziju je pohađao u Franjevačkom sjemeništu u Visokom od 1951.-1959. Filozofiju i teologiju studirao je na Franjevačkoj teologiji u Visokom i Sarajevu od 1961.-1966.

Đakonski red podijelio mu je 4. travnja 1965. nadbiskup Marko Alaupovijć u Sarajevu, a svećenički red biskup Petar Čule 15. kolovoza 1965. u Nevesinju. Franjevački habit je obukao 14. srpnja 1957. u Kraljevoj Sutjesci, gdje je također položio i privremene zavjete 15. srpnja 1958. Vječne zavjete je položio 15. srpnja 1963. na Humcu. Sv. misa zadušnica će se slaviti u samostanskoj crkvi na Humcu 12. travnja 2014. u 15,00 sati, a potom sprovodni obredi i ukop na Novom groblju na Humcu.

OSTALI DOGAĐAJI NA DANAŠNJI DAN;

2014. – U Posušju je predstavljena knjiga „Anđeo nad mojom zemljom“ autorice Elizabete Medić i otvorena izložba slika Nikice Sabljića.

Na početku je sve nazočne pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske Posušje Blago Kovač, koji je i otvorio ovaj događaj.

Zatim je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk koji je istakao suradnju ova dva Ogranka, te pohvalio autora vremeplov 1042015 2slika za njegov rad i humanost. Akademski slikar Franjo Primorac istaknuo je kako autor svojim djelima obogaćuje ljude i poručuje im da živimo život, što je ljudska i Božja poruka. Na kraju se i sam autor, Nikica Sabljić zahvalio svima koji su omogućili održavanje izložbe.

Roman „Anđeo nad mojom zemljom“ je priča iz Domovinskog rata, za koju je prof. Mate Grbavac rekao kako ga treba pročitati i vrednovati. „Kod umjetnika pljesak i pohvala je poticaj za njegovo daljnje stvaranje“ – riječi su kojima je završio svoje izlaganje. Autorica romana Elizabeta Medić rekla je kako je ovaj roman o patnji žena, koje ne smiju biti zaboravljene te se zahvalila svima koji su joj pomogli u njegovom izdavanju.

Program je vodio Ljubo Kovač, a u zabavnom djelu nastupila je ženska klapa Zvizdan.

Pripremio: Danijel Ivanković

NAPOMENA: Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info ovim putem naglašavamo kako i svi Vi možete sudjelovati u kreiranju rubrike“Vremeplov ZHŽ-a”, pa Vas stoga pozivamo da na mail: vremeplovzhz@sirokibrijeg.info šaljete tekstove/informacije, kao i fotografije za koje vjerujete da bi mogle biti zanimljive pri kreiranju rubrike, a sve ono najzanimljivije što pošaljete vrlo rado ćemo iskoristiti da osvježimo i obogatimo ovu rubriku.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *