KORISNI SAVJETI: Korijen maslačka idealan za detoksikaciju i uništavanje kancerogenih stanica!

Korisni savjeti Laganini Zdravlje

maslačak 09042015
Ljekovita svojstva korijena i cvjetova maslačka poznati su od davnina.

Naše livade diljem Hercegovine su trenutno prepune ovoga “prirodnog lijeka” maslačka, od čijeg korijena se pravi čaj koji će pomoći vašoj jetri da tijekom noći lakše izbacili toksine iz organizma, a dok će vam listovi pomoći oko prehlade, kašlja, bronhitisa…

Naime, znanstvena istraživanja su pokazala kako ova biljka može pomoći jetri u procesu eliminiranja toksina iz organizma te kako korijen maslačka može smanjiti broj kancerogenih stanica, pri čemu zdrave stanice ostaju netaknute.

U indijanskoj narodnoj medicini, čaj od korijena se koristio za ublažavanje problema s bubrezima, nadutosti, kožnih oboljenja… Kinezi su ovaj napitak koristili za liječenje brojnih želučanih problema, kao i kod upale slijepog crijeva.

Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora te problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

maslačak 09042015 1

Načini pripreme:

ČAJ OD KORIJENA: Pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šalice “čaja” dnevno.

SIRUP; Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Prije upotrebe prirodnih lijekova, obavezno se savjetujte s liječnikom.

Pripremio: Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *