Vitinski framaši prodajom pisanica ukrašenih citatima iz Biblije pomažu najsiromašnijima

Kultura Vjerski sadržaji

frama-vitina05042015
LJUBUŠKI – Vitinski framaši ove godine povodom uskrsnih blagdana odlučili su humanitarnom akcijom prodavanja pisanica prikupiti sredstva za potrebite u župi Vitina. Pisanice ukrašene citatima iz Biblije prodavat će na Uskrs ispred crkve sv. Paškala u Vitini.

Skupljene donacije skupa sa župnikom i volonterima bit će raspoređene najpotrebitijima. S obzirom da je vitinska župa relativno mala, većinom znaju tko je zaista u potrebi, pa prema tome nastoje pravilno rasporediti prikupljena sredstva i pomoći koliko mogu. Pored župnika veliku potporu framašima daje i fra Petar Ljubičić te svi zajedno nastoje ostvariti zamišljene ideje i krajnji humanitarni cilj, piše Dnevni list.

“Isusovo uskrsnuće je početak općega uskrsnuća svih ljudi. Mogli bismo reći, on je uskrsnuo radi nas i našega spasenja. Krist ne uskrsava jedini nego prvi. Iza njega slijedimo mi. Njegovo uskrsnuće je temelj, početak i korijen našega uskrsnuća. U njemu je vidno zajamčeno ono što će se dogoditi sa svim ljudima. Tim je naša nada u život vječno osnovana i potvrđena. Uskrsnuće Isusovo je jamstvo naše veličine, naše sreće i naše slave i našeg uskrsnuća! Zato se isplati u Krista vjerovati, s Njim i za Njega živjeti i tako svoju vječnu sreću osigurati”, riječi su fra Petra kojima objašnjava simboliku i smisao Uskrsa.

Plemenita i kreativna ideja
Kako su došli na ovu ideju pomoći svojim župljanima, objasnila je Natalija Pavlović, predsjednica Frame Vitina, koja je kazala kako framaši uvijek rade neke akcije humanitarnog karaktera, bilo da je riječ o Božiću ili Uskrsu.

“Iako smo ovo vrijeme odmora mogli potrošiti i na neki drugi, možda nama zanimljiviji i opušteniji način, odlučili smo se na ovaj način darovati dio sebe i pomoći potrebitima. Vodimo se izrekom ‘Tko škrto sije, škrto će i žeti, a tko bogato sije, bogato će žeti’”, kaže Natalija te dodaje kako je cilj akcije pomoći potrebitima, a to će učiniti sredstvima koje će prikupljati prodajom uskrsnih pisanica.

Moglo bi se reći da smo danas svi u potrebi za nečim, zbog teške ekonomske situacije, ali i pomanjkanja duhovnih vrijednosti. Vitinski framaši svjesni toga ukrasili su jaja citatima iz evanđelja.

“Poanta ovakve akcije je podsjetiti ljude da treba znati davati, ali i primati. Svatko tko daje dio sebe s ljubavlju za nešto vrati mu se stostruko”, poručuju framaši.

Framaši djeluju kroz više sekcija
Počevši od skromne ideje koja se razvila u pravu malu kreativnu radionicu koja će uveseliti župljane, pomoći potrebitima, ali i kojoj je cilj zainteresirati vjernike za Bibliju, framaši strpljivo privode ukrašavanje pisanica kraju te se vesele Uskrsu. Nadaju se kako će svi oni koji kupe jaje s citatom iz Biblije nakon toga uzeti Bibliju i pročitati što je i krajnji smisao. Na ovaj način framaši žele pomoći i duhovno i materijalno.

“Rad u Frami čini me sretnom. Novac koji ćemo prikupiti nakon što smo ukrasili jaja koja ćemo prodati i svi ti osmijesi obitelji koje ćemo razveseliti daju nam snagu i ulijevaju optimizam da će naša Frama opstati i uspjeti”, kazala je Dijana Čuvalo, članica kreativne sekcije Frame.

Naime, Frama Vitina djeluje četiri godine te broji oko sedamdeset članova. Podijeljeni su u više sekcija kao što su glazbena, ekološka, molitvena, čitalačka te kreativna koja je najzaslužnija za realizaciju ove akcije ukrašavanja pisanica. Ovakve i slične akcije postale su tradicija koju framaši rade za Božić, Uskrs te za Dane kruha. “Nastojimo uvijek biti aktivni, nekada je dovoljno i samo porazgovarati s ljudima, što također može puno značiti”, kazala je predsjednica Frame.

Izvor vijesti: Dnevni list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *