Mokrani se pobunili protiv odluke Gradskog vijeća Širokog Brijega oko “slučaja” MZ Mokro

Politika Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

mz mokro 01042015
ŠIROKI BRIJEG: Na urednički mail portala SirokiBrijeg.info stiglo je “novo” priopćenje Inicijativnog odbora MZ Mokrokoga gdje navode kako Gradsko vijeće kao i nadležni službe odbijaju volju naroda i egoistički nameću granice MZ Brig do škole, iako se nove naselje izjasnilo da želi ostati u MZ Mokro što podkrijepljuju peticijom.

Slučajno ili namjerno vijećnicima iz Mokro Marku Marušiću i Igoru Sliškoviću nisu dostavili grafički prikaz granica nove MZ Brig u utorak 24.3.2015. zajedno s materijalima. Nego su te granice vidjeli tek prilikom rasprave.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

MZ MOKRO: INICIJATIVNI ODBOR
Mokro, Široki Brijeg: 31.03.2015.godine

Neshvatljiva je odluka G.V.Š.B. kojom je u okviru 5. točke dnevnog reda na 27. sjednici od 27.03.2015. godine prihvaćena odluka gradonačelnika Širokog Brijega o formiranju nove MZ „Brig“. Prethodni postupak proveden je na bazi obrazloženja o pravno valjanoj i stručno izvedenoj inicijativi dijela građana MZ „Mokro“, koju su u prethodno nezakonitom postupku ovjerili, odnosno opečatili predsjednik MZ „Mokro“ Dražen Čolak i pomoćnik gradonačelnika za društverne djelatnosti i opću upravu gospodin Dalibor Markić.

Naravno, to sve ne amnestira gradonačelnika Širokog Brijega o izboru načina daljnjeg postupanja temeljem Zaključaka s 23. sjednice Gradskog vijeća od 15.01.2015.godine.

Naime, gradonačelnik, predsjedatelj Gradskog vijeća Širokog Brijega, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i opću upravu, pa čak i predsjedatelj MZ „Mokro“, su upozoreni od strane Inicijativnog odbora građana MZ Mokro i udruge „Ostajem ovdje“, da je u pitanju grubi previd odnosno grubo kršenje zakonitosti i statutarnosti pravila postupka u vezi s pravnim i stručnim pitanjima formiranja nove mjesne zajednice „Brig“.

Nitko od navedene gospode, odnosno funkcionera, rukovodećih državnih službenika, uključujući i predsjednika MZ „Mokro“, nije uopće reagirao po toj osnovi.

Nastavljajući po svome, bahato i argumentima sile, ne uvažavajući argumentaciju građana i udruge s područja MZ „Mokro“, za zaštitom zakonitosti i statutarnosti postupka, dovode situaciju do apsurda, po principu funkcioniranja instaliranog nasilja nad vladavinom prava, demokracijom i funkcioniranjem pravne države sve do mjesne samouprave.

O čemu se radi?

Grupa građana MZ Mokro izrazila je legitimni interes, želju i potrebu za odvajanjem od matične MZ „Mokro“ i formiranjem nove MZ „Brig“. Protiv tog interesa i volje dijela građana nitko nema ništa protiv. Zakonom o lokalnoj samoupravi Zapadnohercegovačke županije, Statutom Grada Širokog Brijega (donedavno Statutom općine) propisan je postupak formiranja mjesne zajednice općenito, pa tako i formiranja novih mjesnih zajednica.

Također, istim pravnim propisima, između ostalog, propisani su organizacijski i funkcionalni elementi mjesnih zajednica, njihova struktura, izbor tijela i obvezatna pravna akta kojima MZ stiče svojstvo pravne osobe.

Glavni akt mjesne zajednice je Statut, kojim se reguliraju sva pitanja bitna za strukturu, rad, funkcioniranje i odlučivanje. U mjesnoj zajednici Mokro, taj temeljni pravni akt nikada nije donesen, nije predlagan niti usvajan, jer to nije želio nitko u lancu odgovornih za funkcioniranje lokalne i mjesne samouprave, tako niti Dražen Čolak, sadašnji predsjednik MZ „Mokro“, niti njegov prethodnik Zoran Slišković, niti je to od njih zahtjevao općinski načelnik, odnosno sadašnji gradonačelnik.

Na taj način, isključivanjem demokratske volje građana iz javnoga života, omogućena je samovolja, netransparentnost potrošnje javnih sredstava dodojeljenih mjesnoj zajednici, planiranje, upravljanje i dodjeljivanje prostora, odnosno građevinskog zemljišta na netransparentan način, stagnacija u razvoju komunalne infrastrukture na mjesnom području , pad razvoja društvenih djelatnosti, kulture, sporta, kulturnog nasljeđa i slično. Na taj način, uzurpacijom ovlasti predsjedatelja mjesne samouprave MZ Mokro i pokroviteljstvom nad tim zlouporabama od strane nositelja općinske vlasti, već sada su vidljive dugoročne tendencije razvojnog zaostajanja mjesne zajednice „Mokro“.

Vidjevši da je „vrag odnio šalu“, da dobronamjerna upozorenja, dopisi i zamolbe ne piju vode, da se otvoreno i bez stida i srama djeluje i radi nezakonito i netransparentno, da se građani i njihovi zaobilaze u širokom luku, da je samovolja jedini funkcionirajući način rješavanja u pravnim stvarima, razlogom je odluke o suprostavljanju takvoj štetnoj praksi, što je i učinjeno putem službenih dopisa Gradskim strukturama Širokog Brijega, kada su u pitanju zaštita prava i obveza, kao i interesa građana mjesnoga područja Mokro.

Slučaj osnivanja nove MZ „Brig“ izdvajanjem iz MZ „Mokro“ i postupci izvršne i tzv. „zakonodavne“ vlasti razine jedinice lokalne samouprave, dakle grada Širokog Brijega to najbolje ilustriraju.

Ne radi se ovdje, ponavljamo, o legitimnoj inicijativi, pravu i interesima naših dojučerašnjih sugrađana na mjesnom području. Na tu činjenicu nemamo nikakvih primjedbi, naprotiv, dali smo bezrezervnu potporu toj inicijativi.

Međutim, nismo dali, niti ćemo dati potporu nezakonitostima počinjenim usljed nepoštivanja pravila postupka ostvarivanja legitimne želje dijela građana za osnivanjem nove mjesne zajednice, koja pravila postupka su u isključivoj nadležnosti izvršne vlasti Grada Širokog Brijega i nezakoitim asistencijama toj nadležnosti s razine mjesne samouprave od strane Dražena Čolaka, predsjednika Mjesne zajednice „Mokro“.

U prethodnom postupku, do kandidiranja inicijative dijela građana MZ „Mokro“ za izdvajanjem u novu MZ „Brig“, grubo su povrijeđena načela zakonitosti i statutarnosti u vezi s predmetnom stvari, na način izvršenih zlouporaba službenog položaja i ovlasti predsjedatelja MZ „Mokro“ Dražena Čolaka, službenom ovjerom pečatom MZ „Mokro“, inicijative o kojoj uopće nije provedena rasprava, nisu upoznati građani mjesnog područja, i koja inicijativa je s tom nezakonitom ovjerom i upućena na postupak razmatranja na 23. Sjednici Gradskog vijeća 15.01.2015.godine. Kao nezakonito ovjerenu inicijativu o formiranju nove mjesne zajednice, bez da se upušta u stvarno i činjenično stanje, dakle povredom pravila postupka predviđenog zakonom i Statutom grada Širokog Brijega (Statuta MZ nema – ne postoji), gospodin Dalibor Markić, pomoćnik gradonačelnika, upućuje na 23. sjednicu Gradskog vijeća Širokog Brijega. Gradsko vijeće Širokog Brijega usvaja predloženu inicijativu kao pravno i stručno relevantnu i donosi Zaključak kojim se usmjerava daljnji postupak u vezi s formiranjem nove MZ. Gradsko vijeće se nije upuštalo u provjeru pravne i stručne valjanosti prethodnog postupka, vjerojatno u dobroj vjeri da je sve urađeno sukladno zakonskim i statutarnim pravilima.

Zaključkom je obvezan gradonačelnik da donese Odluku o formiranju nove MZ „Brig“ u kojoj će elaborirati sve potrebne parametre opravdanosti predmetne inicijative, predviđene Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom grada Širokog Brijega. Jasno je da s pozicije nadležnosti gradonačelnika, Statut MZ „Mokro“, nije ni bitan, ali je bitan i nezaobilazan sa stajališta obvezatne konzultacije u prethodnom postupku verifikacije inicijative građana na razini mjesne zajednice, što nikada nije učinjeno.

Naravno, svjestan je gradonačelnik da mora zaobići pozivanje na statutarne odredbe MZ „Mokro“ jer Statut mjesne zajednice „Mokro“ ne postoji. To je ujedno i priznanje da za gradonačelnika i njegove produžene ruke Dražena Čolaka, Zorana Sliškovića i Antu Ćužića-Cucu, građani Mokroga, kao politički i stvarni subjekti i ne postoje. Zato i jesu prekriženi kao da ih ni Bog nije dao, što bi se oni mješali u svoja prava i obveze, kada su tu oni koji će to uraditi u njihovo ime „šivenjem odjela prije uzimanja mjera“.

Uvidjevši sve pogubne posljedice ovakvih postupaka, značajan dio građana MZ „Mokro“ traži objašnjene takvih postupaka od nadležnih predstavnika vlasti u jedinici lokalne i mjesne samouprave. Objašnjenja nema, izbjegavaju se odgovori u okviru redovitih dijaloških postupaka. Građani samoinicijativno formiraju „Inicijativni odbor“ koji će tražiti službena pojašnjenja predstavnika gradske vlasti i mjesne samouprave, u vezi s pojedinim postupcima formiranja nove mjesne zajednice „Brig“. Tim aktivnostima pridružuje se i udruga građana s mjesnog područja „Ostajem ovdje“.

Po saznanju da je za 27. Sjednicu Gradskoga vijeća Široki Brijeg zakazanu za 27.03.2015. godine u okviru 5. točke Dnevnog reda predviđeno razmatranje i usvajanje odluke gradonačelnika o formiranju nove MZ „Brig“, „Inicijativni odbor“ su uputili službene dopise gradonačelniku, predsjedatelju Gradskog vijeća Širokog Brijega, te pomoćniku gradonačelnika za društvene djelatnosti i opću upravu, s glavnim zahtjevom da se sporna odluka povuče sa sjednice dnevnog reda jer je pripremljena u prethodno nezakonito provedenom postupku, dakle suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi ZHŽ, Statutu Grada Širokog Brijega i nepostojećem statutu MUZ „Mokro“, koji mjesnoj zajednici legitimira svojstvo pravne osobe.

Do održavanja navedene sjednice Gradskog vijeća Široki Brijeg, obavljen je razgovor delegacije građana MZ Mokro s gospodinom Mirom Kraljeviće, gradonačelnikom Širokog Brijega. Nismo naišli na razumjevanje. Gradonačelnik nije uvažio naše zahtjeve, jasno poručivši da to ne kani činiti, neovisno što je upozoren na nezakoniti i nestatutaran prethodni postupak.

U utorak 24.93.2015. godine u prostorijama Osnovne škole „Mokro“ građani su održali Zbor građana, upoznali se sa stanjem stvari pri čemu je dana potpora „Inicijativnom odboru“ i Udruzi u provođenju aktivnosti zaštite zakonitosti statutarnosti i realnih interesa svih građana MZ Mokro i onih koji se žele izdvojiti u novu MZ i onih koji žele ostati u matičnoj MZ „Mokro“.

Imajući u vidu eklatantno kršenje zakonskih i statutarnih procedura, ipak smo očekivali da će kod vijećnika Gradskog vijeća Širokog Brijega prevladati svijest o štetnosti takvih nedemokratskih i nezakonitih postupaka, te da će i gradonačelnik, osobno, do dana sjednice, povući svoju odluku radi povrata postupaka u okvire pravila.

To se nažalost, nije dogodilo. Usvojena je nezakonita Odluka o formiranju nove MZ „Brig“, a da to pitanje nije čestito niti elaborirano pred vijećnicima. Rasprava o ovom pitanju se svela na metodu negativne selekcije, izostankom elaboracije i saslušanja argumentacije o preispitivanju zahtjeva iz MZ Mokro. Gradonačelnik je autokratski i svojevrsnom demonstracijom političke nadmoći, dakle stranačkom prijetnjom disciplinirao većinske zastupnike, koji su „poslušnošću“ izglasali usvajanje prijedloga sporne odluke o formiranju nove mjesne zajednice „Brig“. Zaobiđene su sve zakonske i statutarne procedure, na što smo prije sjednice, skrenuli pozornost svim gradskim vjećnicima.

Kao, „Inicijativni odbor“, i kao ljudi mjesnoga područja Mokro ostajemo u tvrdnji da je u pitanju klasično bezakonje, samovolja i netransparentnost u okviru kojih je zgažena vladavina prava i na zakonu temeljeno rješavanje pravnih stvari, zgažena je i ponižena demokratska volja građana da barem sudjeluju u procesu i ako ne odlučuju.

Gradsko vijeće kao tzv. zakonodavna vlast pridružila se izvršnoj vlasti u zaštiti nezakonitosti i na taj način ustanovili simfonijski orkestar instaliranog nasilja nad čovjekom, u konkretnom slučaju nad ljudima i njihovim neotuđivim pravima i obvezama iz mjesne zajednice „Mokro“.

Uz pomoć, nikoga drugoga do nerazumnog Mokranina Dražena Čolaka, upotrijebljenog predsjednika MZ „Mokro“, posrnulog podanika netransparentnim uskim interesima pojedinaca iz dijela vlasti Grada Širokog Brijega.

Borba se nastavlja svim raspoloživim pravnim sredstvima, iako smo svjesni dispariteta moći i odnosa koji vladaju u nomenklaturi zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti. Međutim, iskustvo pokazuje, pravda je spora ali ipak dostižna, po pravilu uvijek pobjeđuje.

Nažalost, kreativna energija se ne prepoznaje, sebeljublje i oholost na ponižavajući način ne dozvoljavaju angažiranje svih ljudskih potencijala i materijalno tehničkih resursa na održivi razvoj cijele lokalne i mjesne samouprave, pa smo kao građani mjesne samouprave Mokro, prinuđeni smo više se boriti za dostojanstven opstanak nego stvarati nove vrijednosti. Tko zna , možda se i na ovaj način dese nove vrijednosti vladavine prava i demokracije u interesu svih ljudi lokalne i mjesne samouprave grada Širokog Brijega.

U Širokom Brijegu, 31.03.2015.godine
Inicijativni odbor MZ Mokro

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *