VIDEO – FOTO: I u Širokom premjerno prikazan film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”

Kultura Vjerski sadržaji

fsb26032015 0
ŠIROKI BRIJEG – U velikoj dvorani Zavoda Svete obitelji u Širokom Brijegu, koja je bila poprilično dobro popunjena, održana je premijera dokumentarnog filma “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”, redateljice Nade Prkačin.

Svi koji su došli na prikazivanje ovoga filma poželjeli su doznati kako je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca 1945. godine, a od kojih je gotovo polovica ubijenih fratara, točnije njih 30, bilo iz širokobriješke samostanske zajednice, a još četvero njih živjeli su na okolnim župama.

Nada Prkačin, autorica filma kazala je kako s ovim projektom otkrivanje istine neće stati, te je najavila da se već priprema nastavak snimanja fima o Križnom putu na Bleiburgu, na kojem su također tešku golgotu prošli mnogi žitelji s ovoga kraja, kao i njen djed koji vuče korijene iz istočne Hercegove, ali u to vrijeme prije križnog puta je doselio u Slavoniju.

fsb26032015 3

“Kada sam prije nekoliko mjeseci ovdje dolazila u Široki Brijeg moram priznati da sam se pomalo čudno osjećala, kao da vas sve gledam kroz neko staklo, ali danas kad sam došla, osjećam se kao da sam kod kuće! I htjela sam se zahvaliti svima na vašim sjećanjima, da nije vaših sjećanja ne bi bilo ni ovoga filma! Hvala vašim fratrima zato što skupljaju sva ta sjećanja…” – kazala je između ostaloga autorica filma Nada Prkačin.

“I dok svake godine brojni puk sv. misom zadušnicom slavi 7. veljače kao spomen na ubijene franjevce, podsjećam na bezobzirnu činjenicu kako je u bivšoj državi upravo taj krvavi 7. veljače, kada su franjevci ubijeni, slavljen kao Dan oslobođenja Lištice, kako je Široki Brijeg bio preimenovan. Filmom želimo otkriti pravu pozadinu tih takozvanih osloboditeljskih dana koji su zla podvala historiografije koju svjedoci i arhiva u filmu demantiraju” u svom obraćanju” – rekla je producentica filma Ksenija Abramović.

fsb26032015 9

Prigodne riječi uputio je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, čiji je otac i sam bio sudionik Križnog puta. Istaknuo je:

“Starijima neće toliko značiti, ali našim mladima, izloženim raznim medijima koji suprotno rade i govore, potreban je ovakav sadržaj. Danas se pojednostavljuje situacija. Ovaj narod znao je izabrati put i odgovoriti na najteže izazove, jer kad nam je bilo najteže, bili smo najjači! I iz ovog filma izvucimo pouke i ne zaboravimo povijest!”

fsb26032015 2

Među brojnim Širokobriježanima na promociji filma nazočili su i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, fra Tomislav Puljić, gvardijan franjevačkog samostana Uznesenja BDM u Širokom Brijegu, te Vinko Topić, predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega.

Kako je sve to sinoć bilo u dvoranu Zavoda Svete obitelji u Širokom Brijegu, najbolje da sami pogledate:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *