VIDEO – FOTO: U Širokom Brijegu obilježen “Dan narcisa” i ” dan Down sindroma”

Široki Brijeg Vijesti ZHŽ Zdravlje

amn 20032015 4
ŠIROKI BRIJEG – Prekrasan dan na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu danas su obilježile dvije hvale vrijedne humanitarne manifestacije, koje su svojom nazočnošću odlučile malo skrenuti pozornosti javnosti na probleme i poteškoće s kojim se ljudski rod susreće.

Usprkos sve većoj prihvaćenosti u društvu u zadnjih četrdesetak godina osobe s Down sindromom još uvijek na neki način bivaju diskriminirane i suočene s predrasudama kad je riječ o obrazovanju i samostalnom životu, te su često prisiljene živjeti u institucijama u neadekvatnim uvjetima.

Djeca, štićenici doma “Marija naša nada” iz Širokog Brijega, koji imaju ovaj genetski poremećaj su stoga danas na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu dijelili prolaznicima cvijeće, sapune, ukrase i ostale rukotvorine što su sami izrađivali te na taj način nastojali javnosti pokazati kako su to vrijedni i marljivi ljudi, koji sa osmjehom na licu i pozitivnim mislima prema svakojoj osobi mogu podariti svoju ljubav te na taj način obilježili svoj dan.

Kao što smo se i mi mogli uvjeriti na licu mjesta, pozitivne atmosfere nije manjkalo i građani Širokog Brijega su odlično prihvatili ovu akciju te su se u veliko broju odazvali i ovim mališanima podarili veliki osmjeh na licu kada su vidjeli da je mnogima stalo do njih i da im se sviđaju njihovi proizvodi.

Obilježen i “Dan narcisa”

Samo 10-ak metara od ovih veselih mališana štićenika doma “Marija naša nada”, održana je i druga akcija “Dan narcica”, koje je priredile Udruga žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” iz Širokog Brijega uz suradnju brojnih volonterki koje su širokobriježanima poklanjale po jedan cvijet a i gdje je bila mogućnost davanja novčanog humanitarnog priloga i time pripomoći radu ove Udruge i njihovim članicama koje se bore s ovom teškom bolesti.

Dan narcisa ima dugogodišnji i međunarodni značaj, službeno se počeo obilježavati 1961. godine u Montrealu u Kanadi, a pokrenula ga je volonterka iz Toronta koja je 1957. godine dobila 5000 narcisa od nepoznatoga donatora.

Narcisi su ponuđeni hotelima i restoranima za njihove goste, a iduće godine volonterke su ih počele same prodavati u humanitarne svrhe s ciljem liječenja oboljelih od karcinoma. Od tada pa sve do danas Dan narcisa obilježava se diljem svijeta. Cvijet narcis predstavlja simbol buđenja proljeća i daje nadu i vjeru u život svim oboljelim od karcinoma.

Kod nas u Bosni i Hercegovini nažalost nema točnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke, a neslužbena statistika pokazuje da od približno 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku sa životom. To je alarmantan broj koji angažiranjem svih mora biti promijenjen.

Kako je to bilo danas u Širokom Brijegu, možete pogledati kroz ovaj kratki video prilog;

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *