FOTO: Širokobriješki školarci poput “Sardina” i dalje u Miškić bus-u

Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

mikšićbus 18032015
ŠIROKI BRIJEG – Kako vrijeme prolazi, sve se brzo zaboravi!

No, nije to baš tako u nekim stvarima, jer ako neće stariji pripaziti i na greškama učiti, onda će mlađi upozoriti i nadamo se, ako ne budu slušali, u svoje ruke pravdu uzeti.

Prošlo je evo skoro pa možemo reći točno godina dana od kada se u mjestu Knešpolje odigrala jedna nesreća u kojoj je tada 17-godišnji školarac zadobio potres mozga nakon što je doslovno ispao iz školskog autobusa u pokretu na putu do škole.

Kako portal SirokiBrijeg.info doznaje iz pouzdanih izvora ni nakon godinu dana od ove tragedije Općinsko tužiteljstvo nije pokrenulo postupak protiv tvrtke “Miškić bus” i tog slučaja. Nadalje, kako doznajemo, vještačenje autobusa iz kojeg je ispao školarac je pokazalo da je autobus ispravan, pa logičo po tome ispada da je taj dječak ispao iz “ispravnog” autobusa. Pa zašto je ispao? No, ni to nije sve, jer po dostupnim informacijama vrata tog “ispravnog” autobusa su se otvarala “sama od sebe” i u nekoliko navrata dok je taj isti autobus sa školskom djecom prometovao na relaciji Ljuti Dolac- Široki Brijeg.

Naime, tog jutra 21.03.2014. godine, autobus sa školarcima oko 6.50 sati prolazio je cestom kroz Knešpolje, vrata na njemu su se naglo otvorila, a 17-godišnjak koji je stajao kraj njih, jednostavno je od naglog “zabačaja” koji je napravio autobus pao na vrata te se tom prilikom vrata otvorila i ispao.

Nakon što je ispao, udario je glavom od asfalt te nakratko izgubio svijest. Ovaj ne baš ugodan prizor odigrao se pred očima 20-ak školaraca koliko ih se u tom trenutko nalazilo u autobusu. Brzom intervencijom prevežen je u Dom zdravlja na pregled i na sreću sad zasad je prošao sa blažim ozljedama, ali kako će biti u budućnosti to će samo on znati.

Prema tadašnjim riječima Tomislava Čolaka – Miškića, vlasnika tvrtke “Miškić bus”, ovlaštenog prijevoznika učenika na prostoru širokobriješke općine, koja je to i danas, kazao je: “Policija je tu da odradi svoje, načini izvještaj, a ono što mogu reći činjenica je da bez fizičke prisile ta vrata se ne mogu otvoriti, jer je to takav mehanizam i mi u 15 godina nismo imali ovakav slučaj, no unaprijed ne bih htio donositi nikakve zaključke, jedino što mogu reći jeste da mi je drago što nije došlo do veće nesreće”.

Kako smo na početku napisali, ni istrage ni uzroka zašto je došlo do ovog slučaja, izgleda da nam je suđeno da se sve zataškava i da se sve samo tako zaboravi, dok ne dođe nova nesreća i tako u nedogled!

miksicbus17032015 1

Međutim, jučer na mail dobivamo nove fotografije i ispovjest jednog školarca koji putuje od kuće do škole autobusom navedene prijevozničke firme i prenosimo njegove riječi:

“Sramota! Miškić bus vozi po pet sela u jednom autobusu koji je istrošen i bez klime. Djeca iz pet razreda stoje na vratima i gledaju kad će ispasti van. Sve dok neko ne ispadne kao što je bilo prošle godine, Miškić se neće opametiti. Naplaćuje karte po 40 KM, a vozi djecu iz 5 sela u jednom autobusu. Autobusi su prenatrpani” – stoji u poruci školarca koji želi ostati anoniman (podaci poznati uredništvu portala SirokiBrijeg.info)

miksicbus17032015 2Od istog učenika na naš upit o vozačima tih autobusa dobivamo odgovor kako su zadovoljni s njima te da baš i nemaju neke primjedbe i nastoje koliko je u njihovoj moći paziti na njihovu sigurnost, jer ni njima sigurno ne bi bilo drago da se dogodi neka tragedija ali ponovno upozorava na prenatrpanost i ne bi volio da netko od njegovih kolega ili on strada zbog nekakve “uštede” na đacima.

Davno je planirano na novi autobusni kolodvor u Širokom Brijegu. Trebalo je napraviti i nadstrešnicu gdje bi se školarci dok čekaju autobus sklonili od kiše, snijega, bure i ostalih vremenskih neprilika dok čekaju prijevoz natrag kućama, ali iz tko zna kojeg razloga i zakulisnih igara o tome se više ni ne priča, a dok djeca i dalje kisnu i trpe udare bure nasred glavne prometnice u središtu grada. No, o tome ćemo drugom prilikom više.

Samo sada postavljamo jednostavno pitanje i pitamo roditelje, da li vam je stalo do sigurnosti vaše djece, kojima iz svog džepa plaćate prijevozničke karte do škole i natrag ?

A vama školarci i ostali građani koji ste pročitali ovaj tekst postavljamo jednostavno anonimno anketno pitanje:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *