KAŽETA DA NEMATE POSLA: Na tržnici kilogram kuka košta 20 maraka!

Ekonomija & Gospodarstvo Vijesti ZHŽ Zdravlje

kuke 10032015
LJUBUŠKI – Kupnja sezonskih namirnica izravno od proizvođača s ljubuškog područja najveća je prednost gradske tržnice. Kupci imaju priliku kupiti razne vrste sezonskog voća i povrća, ljekovito bilje, prirodni med, morske plodove i sireve. Unatoč smanjenoj kupovnoj moći uzrokovanoj krizom novca za svježu hranu ipak se nađe, piše Dnevni list.

Cijene su pristupačne, a uz kupnju, od prodavača često saznate i poneku zanimljivu priču ili savjet, ponekad je to način na koji je proizvod nastao ili recept kako spremiti neku od domaćih delicija.

Prvi znaci proljeća
Obično najviše kupaca na tržnicu stiže u ranijim jutarnjim satima pa smo odlučili tamo biti nešto prije podne te iskoristili priliku i razgovarati s proizvođačicom i vlasnicom štanda Mirom Rašić iz Klobuka. U velikom asortimanu domaćeg voća i povrća u prvi plan iskočile su kuke, tradicionalni hercegovački proljetni specijalitet za koji ćete izdvojiti 20 KM za jedan kilogram. Osim što su prvi znak buđenja ranog proljeća, kuke vole i jedva čekaju svuda, što nije čudno ako znamo da ovo divlje bilje osim što je specijalitet još i jako korisno i ljekovito. Zovu ih i prvim proljetnim plodovima izvan plastenika, često ih berači prodaju i na tržnicama, beru ih gotovo cijeli mjesec, od pojave onih prvih.

Kuke rastu na nadmorskoj visini do oko 700 metara, najčešće se nalaze u krajevima livada, uz suhozidine i draču, u gradinama. To je biljka penjačica i izdanci rastu ovijajući se i penjući se uz draču. Pojedini izdanci narastu u visinu metar-dva, a neke su “prizemnice” visine do pedesetak centimetara, debljina im je do 10 milimetara, a jestiv je samo onaj mekši dio pri vrhu, nekih dvadesetak centimetara. Znamo da je u Hercegovini duga tradicija konzumiranja i spremanja kuka pa tako postoji mnoštvo recepata kao što su salata od kuka pomiješana s mladim lukom, kajgana s kukama, rižoto s kukama, itd.

Prodaja mladoga povrća i sadnica
Također, na tržnici se prodaju i prve sadnice povrća čija sezona sadnje upravo počinje, pa tako sadnice brokule, cvjetače, kupusa i raštike stoje 0,50 KM, a sadnice zelene salate 0,20 KM.

“Pored kuka najveća je potražnja za mladim proljetnim povrćem kao što je špinat, blitva, mladi luk, mlada raštika, mrkva i drugo. To je ono što se sada traži dok ne dođu sadnice rajčice, paprika i ostalog ljetnog povrća”, kazala je Rašić dodajući kako sama proizvodi sadnice raznih kupusnjača što je zasigurno razlog zbog kojeg joj se kupci stalno vraćaju. Na upit kada je prodaja najbolja, naša sugovornica nam odgovara: “Radim svaki dan i uvijek ima posla. Petak, subota i ponedjeljak su udarni, ali i drugim danima posla ima, za što je potrebna dobra ponuda”.

Izvor vijesti: Dnevni list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *