Održana Javna rasprava oko sanacije odlagališta komunalnog otpada “Konjovac”

Ekonomija & Gospodarstvo Posušje Vijesti ZHŽ

sanacijakok27022015 1
POSUŠJE – Tijekom ovog tjedna u općinskoj vijećnici održana Javna rasprava naziva Studija o procjeni utjecanja na okoliš za sanaciju postojećeg odlagališta komunalnog otpada “Konjovac” i izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja u općini Posušje.

Ovo glavno posuško odlagalište otpada nalazi se sjeveroistočno od središta općine, 2 km udaljeno od putnog pravca Posušje – Rakitno. Federalno ministarstvo okoliša i turizma izradilo je dokument s mjerama sanacije deponije kojeg su javno izložili na jučerašnjoj raspravi u općinskoj vijećnici.

Neke od predloženih mjera sanacije deponije su: izoliranje starog otpada, izgradnja nove plohe za komunalni otpad do 2018. godine kao i sustava za optlinjavanje odlagališta, izgradnja infrastrukture (el. energija, pitka voda…), internih tehnoloških puteva, te na kraju zatvaranje cijele deponije i rekultivacija zemljišta, što je zapravo i konačni cilj ovih mjera.

sanacijakok27022015 2

Nakon izlaganja Studije o procjeni utjecanja na okoliš za sanaciju postojećeg odlagališta komunalnog otpada “Konjovac”, uslijedila je rasprava, na kojoj su se postavljala pitanja Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, iznosili se prijedlozi i primjedbe, kako bi se otpad odvajao na okolišno prihvatljiv način.

Javnoj raspravi su nazočili Općinski načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar, kao i ostali djelatnici Općine, djelatnici J.P. Vodovod te svi zainteresirani za ovu temu. Načelnik Bago izrazio je zadovoljstvo zbog izrade studije koja uključuje sanaciju odlagališta otpada na ekološki prihvatljiv način.

Izvor vijesti: Opcina – posusje.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *