Marihuana je lijek za mnoge bolesti, a “bolesni umovi” su kod osoba koje to ne žele priznati!

Ekonomija & Gospodarstvo Zdravlje

kanabis 2602201511
ŠIROKI BRIJEG – Najpoznatiji travar među fratrima, fra Juro Marčinković, koji je u potrazi za ljekovitim biljem proputovao pola svijeta, kaže da su lijekovi svuda oko nas, samo ih treba prepoznati.

Od rodne Kotor Varoši pa do daleke Australije i Kanade, gdje je službovao, tražio je i skupljao ljekovite biljke, iskušavao, kombinirao i davao bolesnim ljudima, a sve na temelju starih recepata koje je tijekom pola stoljeća rada pretopio u dvije knjige: “Božja biljna ljekarna” i “Ljekaruše”.

Prikupljao je i primjenjivao recepte bosanskih franjevaca koji su stoljećima iscjeljivali ljekovitim travama, o čemu je ostalo oko 150 zapisa, takozvanih likaruša, kojima su izliječene mnoge bolesti.

Kanabis-rak26022015Mislite li da se većina bolesti može preventirati i bi li se mogle barem umanjiti tegobe biljnim pripravcima?
Biljni pripravci mogu ponekad samostalno pomoći, ali mogu biti i odlična podrška medicinskoj terapiji. Znajući da na Zemlji postoji 12000 ljekovitih biljaka, od čega je samo 2% potpuno istraženo, a još samo 2% djelomično, siguran sam da bismo u prirodi mogli pronaći lijek za sve bolesti. Nažalost, farmaceutska industrija stvorila je jaki lobi koji ne dopušta investiranje u sveobuhvatna i detaljna istraživanja prirodnih lijekova. U svojoj praksi mnogo puta sam pomogao ljudima koji su imali razne tegobe, čak i onima sa rakom kože.

Koriste li se u takvim biljnim pripravcima i neke biljke čije je korištenje zabranjeno? Primjerice zna se da je indica, odnosno indijska konoplja iznimno korisna biljka i da ima mnoga ljekovita svojstva?
Kanabis je lijek za najteže bolesti – ako rak nije metastazirao, kanabis pomaže, čak bih rekao i da liječi od raka. Zato me srce zaboli kad se sjetim da je zbog zlouporabe marihuane zabranjeno sađenje i korištenje te biljke u medicinske svrhe. Sjećam se da kad sam još bio dječak kad je moj tata sijao čitava polja konoplje. I već su tada neki pušili cvjetove i listove te biljke jer ima umirujuće djelovanje. Nadalje, indica je među najzdravijim i najkorisnijim biljkama koje postoje. Konoplja je uz to, 100% iskoristiva jer se od njezinih stabljika dobivaju najkvalitetnija vlakna za odjeću, užad, itd.

Kad bi se pokrenula inicijativa za medicinsku upotrebu marihuane, biste li je i vi podržali?
Naravno da bih to podržao. Kao što sam rekao, marihuana je zabranjena u većini zemalja svijeta zbog zlouporabe, ali sam siguran da bi se moglo i moralo pronaći načina da se zakonski regulira liječenje tom biljkom. Ali, sve dok je njena uporaba ilegalna, ne mogu pomagati ljudima. Kad bi to bilo moguće, i ja bih je posadio jer bih jedino tad bio siguran da je 100% čista i kvalitetno uzgojena. Jedino je tada lijek djelotvoran, pa zato i kažem da bih imao povjerenja samo u onu indicu koju bih sam posadio. Ono što tražim jest ekološki uzgojen čisti cvijet marihuane. U Kanadi sam jednom čovjeku koji je obolio od raka kože preporučio ulje od cvjetova kanabisa kojim je mazao oboljelo mjesto. U godinu dana bolest se povukla. Gotovo sam siguran da bi se, ako bolest nije uznapredovala, kanabisom mogla liječiti razna karcinomska oboljenja.

konopljino ulje 26022015

Zabrana s razlogom
Pater Juro ne odbacuje ni upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, ali pod punom kontrolom liječnika zbog moguće zloupotrebe. Za te svoje tvrdnje nalazi uporište u stavovima pape Pija XII., koji je još daleke 1957. godine odobrio upotrebu analgetika u medicinske svrhe za smanjenje bolji, bez obzira na umanjenje svijesti bolesnika.

– Svrha je liječenja da se bolest ukloni i nestane. Indijska konoplja pomaže kod mnogih bolesti. Ima mnogo vrsta konoplje, a jedino je ljekovita indica, njezino ulje.

-Nažalost, ona se zloupotrebljava, pa je zakonodavac s razlogom zabranio uzgoj indijske konoplje. Ne znam kako se taj problem može riješiti, a ja bih osobno koristio samo ono ulje od indice koje bih sam napravio – ističe pater Juro, koji smatra da je dopušteno ukloniti bol opojnim sredstvima, pa i kad to može uključivati rizik od skraćivanja života, pod uvjetom da nema drugog načina za ublažavanje boli.

– Zato je moralno dopuštena uporaba analgetika koji oduzimaju uporabu svijesti, pod uvjetom da je pacijent imao vremena ispuniti svoje vjerske i moralne dužnosti – pojasnio je Marčinković, koji smatra da je marihuana na neki način već legalizirana.

Drevno pučko umijeće
-Farmaceutska industrija i danas može proizvesti pripravke s ljekovitim sastojcima kanabisa i distribuirati ih nakon što takve pripravke odobri agencija za lijekove. No, ovdje se pod krinkom medicinske svrhe pokušava legalizirati samodoziranje, uzgoj za osobne potrebe, radi samoliječenja, odnosno uživanja u pušenju marihuane. Stoga je izraz “legalizacija marihuane u medicinske svrhe” zapravo lingvistički inženjering i govor prikrivenih namjera.

U svakom slučaju, budući da postoje velike opasnosti od zloupotreba, bilo kakvo omogućavanje uporabe marihuane ne smije biti na teret poreznih obveznika, ni u paketu obveznoga zdravstvenoga osiguranja, na račun javnih financija – kaže fra Juro Marčinković.

Ono što on nudi u “Ljekaruši” i “Božjoj biljnoj ljekarni” mahom potječe iz drevnog pučkoga umijeća liječenja, a dijelom spada u komplementarnu medicinu. Smatra se zagovornikom zdravorazumske uporabe “onoga što nam je Bog u prirodi stvorio i dao na uporabu na prvoj stranici Biblije”.

– Nažalost – kaže on – danas se mnogi bave alternativom, a nemaju to znanje. Njima je samo važna zarada i to je velika opasnost za život bolesnika.

Izvor vijesti: Val-znanje.com i Slobodna Dalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *