Otvorena izložba crteža Zorana Zelenike u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu

Kultura Umjetnost

slikazoranzelenika 17022015
ŠIROKI BRIJEG – U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu sinoć je upriličena izložba crteža akademskog grafičara Zorana Zelenike. Tom prigodom Zelenika je kazao kako su spomenuta djela kulminacija jednog određenog razdoblja, te da mu je iznimno zadovoljstvo što se izložba događa baš u Franjevačkoj galeriji jer mu je kao studentu Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu to bio san.

– Umjetnička djela Zorana Zelenike promatrača stavljaju pred intrigantan izazov. Naime, umjetnikov rad on može jasno percipirati kroz dva različita opservacijska diskursa te ih na ta dva načina i apsorbirati. No, kako su njegovi crteži kompaktna sinteza spomenute dvojnosti, recipijent se, kako bi imao njihovu povezanost i potpun doživljaj, svakom pristupu pojedinačno treba iskreno i slobodno predati… jer tek tada počinje prava Magija, čija je snaga djelovanja uvjetovana njegovim stanjem, istaknula je u predgovoru Danijela Ucović.

Navela je, između ostalog, i to kako istančano skrojenim, ali pitkim i jednostavnim formama prikazuje sebe, svoje djelovanje, snagu i reakciju na situacije i stanja u kojima se nađe svaki suvremeni čovjek zapadnog svijeta i Zemlje Nedođije, o čemu govore i nazivi dijela.

– Crtežima manjih dimenzija obogaćuje i razigrava svoj opus. U njima širi kolorit, valer, tonove, strukture te naglašava perspektivu, navela je u predgovoru Ucović.

Inače, Zoran Zelenika rođen je u Mostaru 1979. godine. Završio je Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu, Odjel slikarstvo. Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu upisuje 1999. godine, a 2004. godine diplomira na Odjelu grafike u klasi profesora Mire Petrica. Izlagao je na pet samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Francuskoj. Bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijom. Izložba će biti otvorena do 8. ožujka.

Izvor vijesti: Dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *