Održano misno slavlje za pobijeni puk Općine Ljubuški i predstavljena knjiga “Markovića jama”

Ljubuški Vijesti ZHŽ

vitina-misa-kozlica 15022015LJUBUŠKI – Večer zahvale, spomen na sve poginule hrvatske branitelje održana je u vitinskoj crkvi sv.Paškala u subotu 14.veljače 2015.godine.

Dio je to programa obilježavanja Dana općine Ljubuški koja je na ovaj način odlučila odati počast žrtvama ovog kraja koji su „ prošli zemaljsku kalvariju,žrtvovali svoj život i koji su po toj nesebičnoj žrtvi zaslužili uživati blizinu i Božje milosrđe“ kako je kazao u svojoj propovjedi vitinski župnik fra željko Grubišić.

Misnom slavlju, kojim je počela „Večer zahvale“ koncelebrirali su veljački župnik fra Ljubo Kurtović, župnik župe Šipovača-Vojnići don Jozo Ćirko i klobučki župnik fra Robert Jolić.

Program se nakon misnog slavlja nastavio predstavljanjem knjige “Markovića jama – partizanski zločin na Aržanu i Podima 1944.“

Knjiga prati događaje od 27./28. svibnja 1944. kada su partizanske postrojbe napale hrvatsko uporište Aržano u imotskome kraju koje je držala 2A bojna 6. stajaćega zdruga, popunjena većinom Imoćanima i Hercegovcima. Zarobljeni hrvatski vojnici i civili odvedeni su u 25 km udaljeno selo Podi u blizini Trilja gdje su pobijeni i bačeni u 50 metara duboku jamu u zaseoku Markovići.

Među pobijenima nalazi se 25 mladića iz Ljubuškog , donosimo popis po mjestima gdje su rođeni:

Vitina: braća Marijan i Stojan Brkić ,Ante Boras ,Grgo Grbavac – Mešić

Proboj: Markan Čuvalo;Grabovnik: Mate Mišetić, Nikola Mišetić

Klobuk: Ante Herceg, Ivan Skoko

Grab: Vlado Grbavac, Pero Markotić, Pavo Mihaljević, Stjepan Mihaljević

Vašarovići: Mijo Matijašević, Srećko Šiljeg, Stanko Vukojević

Vojnići: Nikola Čuljak, Nikola Čuljak Anđelkić

Šipovača: Jakov Grbavac, Marko Grbavac

Greda: Ivan Tolj;Radišići: Marijan Tomić

Lisice: Ivan Bilić;Crveni

Grm: Mate Petrušić;Bijača: Ante Ćuže

Posmrtni ostaci pobijenih iz Markovića jame u selu Podi pokopani su u zajedničku spomen grobnicu u Dobranjama(općina Cista Provo).

Vice Vukojević prvi predsjednik Komisije za utvrđivanja žrtava rata i poraća RH na predstavljanju knjige ispričao je o svojoj mladosti u Veljacima i potrazi za svojim ujakom Vlatkom Grbavcem iz Graba koji je ekshumiran u Markovića jami „ U to tamno vrijeme nestalo je mojih 17 bližih rođaka iz Veljaka, u župi Humac stradalo je 700 mladića, ostalo je preko 1000 udovica, te hrvatske mame Huanite nikada nije posvetio nijedan stih hrvatskog pjesništva ili nota hrvatske glazbe“.Uspostavom hrvatske države prvaÂÂ mi je misao bila rasvijetliti partizanske zločine i pronaći žrtve Blajburga, Križnog puta i ostale nestale domoljube.“ kazao je.

Knjigu je potom predstavio povjesničar Anđelko Mijatović kazavši među ostalim kako su oni kojima je ova večer posvećena, ljudi s ovoga područja ginuli na svim stranama svijeta od Staljingrada do Sjeverne Italije, od Tihog oceana do Sjevernog mora.Opisao je potom događaje koji su opisani u knjizi, a o autoru knjige Ivanu Kozlici kazao kako je riječ o čovjeku koji je svojim istraživanjem duboko ušao u istraživanje zločina u cetinsko-poljičkom kraju u 20.stoljeću“.

U svom kratkom obraćanju sam autor Ivan Kozlica ispričao je “ kako je o ovom strašnom zločinu slušao od malih nogu jer je rođen u susjednom selu i kako je želio osvijetliti žrtve, zahvalio se svima koji su mu pomogli u prikupljanju materijala i istaknuo kako mu je najviše pomogao bivši predsjednik i potpredsjednik saborske komisije za istraživanje zločina Vice Vukojević koji je bio na čelu tima što je 1993. istraživao Markovića jamu i događaje oko toga.“

Knjiga “Markovića jama – partizanski zločin na Aržanu i Podima 1944.“ Iz tiska je izašla 2014. godine u sunakladi Hrvatskog centar za ratne žrtve i KD Trilj.

Izvor vijesti: Radio Ljubuški

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *