VIDEO – FOTO: Postavljene hranilice za divlje konje na Bilima

Ekonomija & Gospodarstvo Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

Hranilica Bile 14022015 0
ŠIROKI BRIJEG – Prekrasan, suncem okupan dan u Širokom Brijegu i Mostaru. A tek na Bilima? Neki možda prvi put čujete za ovo mjesto, a inače je riječ o planinskom predjelu, odnosno jednoj prekrasnoj visoravni na prostoru smještenom između ovih dvaju hercegovačkih gradova, svega dvadesetak kilometara daleko od Mostara, odnosno Širokog.

Jedna prekrasna destinacija koju svakako valja posjetiti, posebice za ovako lijepoga vremena. Doći i sa divljim konjima se družiti. Da, tu u Hercegovini.

Upravo su divlji konji razlog što se skupina zaljubljenika u ove prekrasne životinje sve češće okuplja na Bilima. Tako je bilo i ove subote. Nedavno je uspješno doveden do samoga kraja projekt prikupljanja sredstava za izgradnju hranilice za stada divljih konja na Bilima, a danas je nekolicina entuzijasta te iste hranilice i postavila na pogodnoj lokaciji.

Najzaslužniji za ovaj čin je mostarski fotograf Ivan Kelava, veliki zaljubljenik u konje, a znano je kako su konji odavnina izvrstan motiv i fotografima i slikarima za iskazivanje njihovog umijeća. Ivan Kelava se već iskazao kreiravši jedan fenomenalan kalendar za 2015. godinu s fotografijama konja sa Bila.

Kelava je tijekom tri protekle godine, ovjekovječivao svakodnevicu jedinstvenih krda na toj visoravni poviše Mostara i Širokog Brijega. Ponosno ističe kako su, prodajom kalendara, prikupljena sredstva za hranilice koje su danas i postavljene, međutim i on i ekipa iz Smarta, mostarske agencije za grafički dizajn, koja mu je pomagala na cijelom projektu, ističu kako vjeruju da je ovo samo jedan od projekata koji će se i ubuduće odvijati na Bilima, jer konji koji su ovdje podno Čabulje smješteni jedno su istinsko bogatstvo ovog kraja, odnosno prirode koja je ovdje takorekuć netaknuta.

Ova krda divljih konja jedno su od rijetkih takvih u Europi. S obzirom da je tijekom izvođenja današnjih radova postavljanja hranilice bio uključen agregat konji se razumljivo nisu približavali mjestu događaja, no po povratku sa Bila, u Grabovoj Dragi, ekipa portala Dnevno.ba zatekla je jednog konja gdje pase, zapravo uživa u jednom prekrasnom danu. Divlji ili pitomi konj? Prije pitomi pošto divlji uglavnom idu u krdu, no svejedno ga je bilo lijepo gledati. Uživali smo i mi provevši jedno vrijeme u njegovom društvu, a vjerujemo kako ćete i vi uživati gledajući današnje snimke koje smo napravili na Bilima i Grabovoj Dragi.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *