Zdenko Ćosić i Udruga građana ”Vrisak” složni oko diskriminacijskog zakona o javnim prihodima

Ekonomija & Gospodarstvo Politika Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

udruga-vrisak-cosic 13022015
ŠIROKI BRIJEG – Neravnomjerna raspodjela neizravnih poreza u FBiH zajednički je problem koji doveo za isti stol čelne osobe udruge građana ”Vrisak” i Županije Zapadnohercegovačke. Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić primio je danas u zgradi Vlade članove udruge građana Vrisak koji svojim djelovanjem žele srušiti diskriminatorski zakon o pripadnosti javnih prihoda i „posebne rashodovne potrebe” koje posjeduju određene županiji.

Zahvaljujući posebnim koeficijenata za neke županije pojedine županije ostale su uskraćene za višemilijunske proračunske prihode. Tako je naime Sarajevska županija uprihodovala 1,18 milijardi KM veće prihode na osnovu posebnog koeficijenta, dok su, recimo, tri županije s bošnjačkom većinom (Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Unsko-sanska) bile uskraćene za 784,7 milijuna KM, tri županije s hrvatskom većinom (Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Posavska) ostale su uskraćene za 120,9 milijuna KM, dok su dvije „mješovite” (Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska) uskraćene za 336,9 milijuna KM proračunskih prihoda.

Od usvajanja ovog diskriminatorskog zakona isti je „progutao“ gotovo cijeli sadašnji proračun ŽZH-a.

– Od usvajanja ovog diskriminatorskog zakona ŽZH je izgubila 63 milijuna KM. Promjena ovog zakona bi bila od velike važnosti za ŽZH. ŽZH trenutno na plaće i doprinose izdvaja skoro 70% proračuna i ovaj novac bi im omogućio prijeko potrebna sredstva za dodatni razvoj, rekao je za ABCportal Stipan Zovko, glasnogovornik Vriska.

Udruga građana Vrisak planira dobiti podršku i upoznati federalne parlamentarce iz regije Hercegovina sa svojim aktivnostima na temu zakona o pristupu javnim prihodima. Podršku su dobili i od kolega iz Tuzlanske inicijative, ali i određenih stranaka u ŽHN (HDZ BiH, HDZ 1990, SBB, SDP BiH, DF…).

– Spremni smo ići do kraja. Namjera nam je da svi građani budu jednakopravni, a ne da ih sporni zakon diskriminira i dijeli na građane prvog i drugog reda. Priča je krenula, dobivamo podršku i od političkih stranaka i udruga. Ovo je sigurno najveća građanska priča u BiH, rekao je za ABCportal Ivo Božić, dopredsjednik Vriska.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *