Predložene mjere sanacije i zatvaranja dva postojeća deponija u općini Posušje

Ekonomija & Gospodarstvo Posušje Vijesti ZHŽ Zdravlje

posušje smeće 10022015
POSUŠJE – Investitori Općina Posušje i J.P. ”Vodovod” d.o.o. Posušje dostavili su Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Studiju o procjeni utjecaja na okoliš za Projekt sanacije postojeće deponije komunalnog otpada općine Posušje i izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja.

Na području općine Posušje trenutačno postoje dvije deponije i njihovo zatvaranje bi se izvršilo u nekoliko faza.

Prema tom projektu predložene su mjere sanacije- zatvaranja obiju postojećih deponija na način da se sav stari otpad izolira od okoline, a uporedo sa zatvaranjem postojećih deponija počet će izgradnja nove plohe koja je locirana odmah pored aktivne deponije “Konjovac” na koju bi se odlagao otpad produkovan od 2014. do 2018.godine, pa i znatno duže ukoliko se ne ostvare uvjeti za prelazak na regionalni koncept odlaganja.

Prema Tehnološkom elaboratu na području općine Posušje bit će proizvedeno 33.712 tona novog otpada do kraja 2018.godine, piše Fena.

Od navedene količine bilo bi izdvojeno 14.504 tone komercijalnog – reciklažnog otpada, a 8.248 tona za potrebe kompostane, što znači da bi se od ukupne količine samo 10.958 tona otpada deponovalo na planiranoj novoj deponiji “Konjovac”, ukoliko se uspostavi koncept sortiranja otpada i za tu količinu otpada nužno je predvidjeti kapacitet deponije od 18.263 m3.

Kako se navodi u Studiji o utjecaju na okoliš trenutačno općinska deponija u Posušju je primjer neuvjetne, neuređene deponije kakve su uglavnom u većini općina u BiH.

Ne postoji razvijena infrastrukturna mreža – deponija ne posjeduje osnovnu infrastrukturu kad su u pitanju dovod vode i električne energije, kao ni odvod otpadnih voda u kanalizacioni sistem. Također do deponije nije provedena ni telekomunikacijska infrastruktura.

Planirana lokacija deponije “Konjovac” nalazi se sjeverno od centra Posušja oko devet kilometara, a na predviđenoj lokaciji nema zaštićene prirodne baštine.

Prema preliminarnim podacima popisa iz 2013. na području Posušja ima oko 20.698 stanovnika.

U postupku izdavanja okolišne dozvole i razmatranja Studije utjecaja na okoliš za projekt sanacije postojeće deponije komunalnog otpada općine Posušje i izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja za 25. veljače u toj općini je najavljena i javna rasprava o navedenom dokumentu.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *